Staatssecretaris Huizinga: ‘’Toekomst Afsluitdijk is prioriteit’’

Er is vandaag een belangrijke stap gezet op weg naar een robuuste Afsluitdijk die naast veiligheid ook andere functies heeft. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft in Leeuwarden het eindrapport over de toekomstverkenning van de Afsluitdijk in ontvangst genomen. Het rapport is het resultaat van een brede marktverkenning naar de mogelijkheden die er zijn om méér met de Afsluitdijk te doen nu deze gerenoveerd moet worden. De plannen bevatten ideeën voor innovatie, duurzaamheid, klimaatbestendigheid en economische versterking van de dijk.

Voortvarende aanpak

De staatsecretaris bepleit een voortvarende aanpak van de ontwikkeling van de Afsluitdijk. “Iets meer dan vier jaar tussen de start van de brede inventarisatie en de aanbesteding. Dat is bij een project van een dergelijke omvang en uitstraling niet veel, we maken tempo, volgen zoveel mogelijk de adviezen van de commissie-Elverding en doen dingen gelijktijdig in plaats van na elkaar”. Tijdens haar toespraak gaf staatssecretaris Tineke Huizinga aan dat de betrokkenheid en daadkracht van alle partijen bij de toekomst van de Afsluitdijk groot is.

Via een marktverkenning zijn verschillende bedrijven vroegtijdig gevraagd een beeld te vormen van de haalbaarheid en betaalbaarheid van de ideeën. Bovendien is de stap gemaakt naar een integraal plan. Het doel van de gekozen aanpak is om méér te realiseren dan alleen de veiligheidsopdracht en kansen op het gebied van onder andere innovatie, duurzame energiewinning en de beleving van de dijk niet te laten liggen.

Voorkeursbeslissing kabinet

De provincies Noord-Holland en Fryslân hebben samen met Rijkswaterstaat en met behulp van consortia het eindrapport gepresenteerd waarin de vier visies van de consortia, aangevuld met twee basisalternatieven en het eindadvies van de stuurgroep onder leiding van Ed Nijpels verwoord staan. Het rapport is een advies aan het kabinet over de mogelijkheden die er zijn om verschillende functies van de Afsluitdijk te combineren en zo een voorkeursbeslissing te nemen in 2010. Daarna kan worden begonnen met het maken van een planstudie. In 2011 kan dan worden gestart met de aanbesteding.