Kabinetsreactie op Volkskrantbericht “Veel topvrouwen haken af bij ING”

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Datum 30 juni 2009
Ons kenmerk: FIN09-1083
Betreft Kabinetsreactie op het Volkskrantbericht: Veel topvrouwen haken af bij ING

Geachte voorzitter,

In antwoord op het verzoek om een kabinetsreactie van het lid Koşer Kaya op het Volkskrantbericht: “Veel topvrouwen haken af bij ING”, kan ik u als volgt berichten.

Door middel van deze brief reageer ik, mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, op het verzoek van kamerlid Koşer Kaya. Het betreft hier intern individueel bedrijfsbeleid, waarop ik in deze brief niet in zal gaan. Het is aan de bedrijven zelf om invulling te geven aan hun beleid om vrouwen te behouden en te laten doorstromen.

Ik wil graag benadrukken dat het kabinet het toejuicht dat het bedrijfsleven zich erop heeft vastgelegd zich in te spannen om meer vrouwen aan de top te krijgen. Een voorbeeld daarvan is de (eind 2008 aangepaste) Nederlandse corporate governance code, op grond waarvan de raad van commissarissen dient te streven naar een gemengde samenstelling, onder meer met betrekking tot geslacht en leeftijd. Het is goed dat de raad van commissarissen vooraf kenbaar moet maken hoe diversiteit binnen de raad wordt vormgegeven. Op deze wijze wordt de raad gedwongen om hier actief een standpunt over te vormen. Dit is bovendien voor betrokkenen inzichtelijk en toetsbaar.

Andere initiatieven betreffen het charter Talent naar de Top, waarbij de ondertekenende instellingen voor een termijn van drie tot vijf jaar specifieke kwantitatieve doelen stellen met betrekking tot toestroom, doorstroom en behoud van vrouwelijk talent naar de top van hun organisatie, en de toekenning van Diversity Awards aan instellingen die zich wat betreft hun diversiteitsbeleid positief onderscheiden van anderen.


Hoogachtend,
De minister van Financiën,
Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Wouter Bos