Besluit bevoegdheid mbt de inzet van vaccins tegen Nieuwe Influenza A(H1N1)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/CI-2941339

1 juli 2009

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bericht ik u het volgende.

De vaccins tegen de Nieuwe Influenza A(H1N1) waarvoor ik in de afgelopen weken contracten heb gesloten zijn eigendom van de Nederlandse Staat. De beslissingsbevoegdheid met betrekking tot de inzet daarvan berust bij mij. De Europese Commissie heeft noch de bevoegdheid noch het mandaat om hierop inbreuk te maken.

Ik heb de vaccins besteld vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid van Nederland. De vaccins zullen ook met dat oogmerk worden ingezet. Dat betekent dat deze vaccins zijn bedoeld voor inzet voor de Nederlandse bevolking inclusief de Nederlandse Antillen en Aruba. Er zijn scenario’s denkbaar waarin het niet nodig is om alle vaccins in Nederland te gebruiken. Voor dat geval heb ik in de contracten laten opnemen dat die vaccins die Nederland niet gebruikt, verkocht kunnen worden aan andere landen. Dit gebeurt pas na mijn uitdrukkelijke toestemming.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink