Huizinga opent keerlus bij tramhalte Madurodam

Met de officiële opening van de keerlus bij de tramhalte Madurodam heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat vandaag het eerste project van het Actieprogramma Regionaal OV opgeleverd. Hiermee kan de frequentie van de tram in de ochtend- en avondspits op het traject Den Haag Centraal Station - Madurodam worden verhoogd.

Van de opening is ookeen korte videogemaakt.

Voor het Actieprogramma Regionaal OV investeert staatssecretaris Huizinga samen met decentrale overheden in projecten, om die versneld op te leveren. In totaal wordt op voorstel van het ministerie, provinciale en regionale overheden 1 miljard euro verdeeld over vijftig projecten. De helft van het bedrag komt voor rekening van de decentrale overheden. Met deze investering wil staatssecretaris Huizinga de reissnelheid verhogen, ontbrekende verbindingen aanleggen en capaciteitsproblemen oplossen. Zo kan sneller, vaker en zonder omweg worden gereisd.

Zo heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat eind 2008 ruim 90 miljoen euro ter beschikking gesteld voor investeringen in het openbaar vervoer in Haaglanden. Het Stadsgewest Haaglanden en de Haaglanden-gemeenten investeren nog eens ruim 100 miljoen euro. De aanleg van de keerlus bij de tramhalte Madurodam is het eerste project uit het Actieprogramma Regionaal OV dat is gerealiseerd.

"Ik heb zelf kunnen zien hoe voortvarend Haaglanden de aanleg van de keerlus heeft aangepakt. Hoe hard en goed er is gewerkt om ervoor te zorgen dat binnen drie maanden de overbezette tramverbinding tussen het centrum van Den Haag en Madurodam er met sprongen op vooruit gaat", aldus staatssecretaris Huizinga.

Frequentieverhoging tram

Regiobestuurder Smit van het Stadsgewest Haaglanden is blij met de investeringen in het regionaal openbaar vervoer. "We willen het aantal reizigers in het openbaar vervoer de komende jaren met 40 procent laten groeien. Dan heb je overal openbaar vervoer nodig dat comfortabel en betrouwbaar is én frequent rijdt. Met de investeringen voor het Actieprogramma Regionaal OV konden we in een relatief korte periode een verbetering aanbrengen op het traject van lijn 9, de drukste tram van Den Haag."

Meer dan 40.000 reizigers per dag maken tijdens de spits gebruik van tram 9 van Vrederust naar Scheveningen. Dit zijn met name 'woon-werkreizigers' tussen het centrum van Den Haag en Madurodam. Nu de keerlus bij de halte Madurodam is aangelegd, kan tram 9 tijdens de ochtend-en avondspits worden ontlast door de nieuwe spitslijn 8k tussen Den Haag Centraal Station en Madurodam. Tram 8k rijdt vanaf maandag 31 augustus.

Netwerk RandstadRail

De aanleg van de keerlus bij Madurodam en daarmee de frequentieverhoging van de tram is één van de maatregelen uit het programma Netwerk RandstadRail. Dit programma omvat diverse maatregelen in de periode tot 2030 om het openbaar vervoer in de regio Haaglanden vlotter, frequenter, betrouwbaarder en aantrekkelijker te maken.