VROM-raad en RMO: Er is meer dan een wijk

De stedelijke wijken zijn weliswaar de plek waar maatschappelijke problemen voorkomen, maar dat wil niet automatisch zeggen dat de oplossing van die problemen in de wijk ligt. Ook de buurt of stad als geheel horen bij het wijkgericht werken nadrukkelijk een rol te spelen.

Dat is de kern van twee adviezen over wijkgericht werken die vandaag door de VROM-raad en de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) zijn gepubliceerd. De adviezen zijn vandaag aangeboden aan staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) en Elly van Kooten, programmadirecteur Wijken, namens minister Eberhard van der Laan (WWI).

In ‘De wijk nemen, een subtiel samenspel van burgers, maatschappelijke organisaties en overheid’ stelt de RMO dat er mogelijkheden zijn om het wijkgericht werken effectiever te maken. Zo moet er opgepast worden voor teveel ‘bestuurlijke drukte’ en de neiging om de oplossing van de problemen ook in de wijk zelf te vinden. De vrijheid van professionals om indien nodig te schakelen naar buurt of stedelijk niveau komt hierdoor in het gedrang. De Raad pleit voor een nuchtere benadering en waarschuwt voor te hoog gespannen verwachtingen.

De VROM-raad schrijft in ‘Stad en wijk verweven, schakelen, verbinden, verankeren in de stad’ dat het stedenbeleid en het beleid voor de wijken te weinig verbinding hebben. Aan de ene kant moet in het stedenbeleid meer oog zijn voor het feit dat de sociale en economische kracht van de stad ook afhangt van het perspectief dat mensen in de wijk hebben. Aan de andere kant kunnen mensen in de wijk meer profiteren van stedelijke voorzieningen en investeringen in de openbare ruimte of sport, cultuur en onderwijs.

De staatssecretaris en de programmadirecteur Wijken dankten in een eerste reactie de VROM-raad en de RMO voor de aanbevelingen. Zij tekenden aan dat juist met de wijkgerichte benadering de ‘mensen’ meer centraal zijn komen te staan dan het ‘systeem’. Programmadirecteur Wijken, Elly van Kooten, stelde namens minister Van der Laan dat de analyses hier en daar te somber zijn. “Het wijkenbeleid is aanvullend op het stedenbeleid omdat je met dit beleid niet alles kunt oplossen. Sommige problemen vergen nu eenmaal een wijkgerichte aanpak.”

Het kabinet komt na de zomer met een uitgebreide reactie op beide rapporten.