Onderzoek naar verbetering digitaal portofoonverkeer brandweer

brandweer

Het ministerie van BZK laat samen met de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) een extern onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden om de digitale communicatie met portofoons in gebouwen te verbeteren. Een aantal brandweerkorpsen heeft aangegeven problemen te ondervinden met de communicatie met de digitale portofoons in gebouwen.

Het ministerie en de NVBR nemen deze signalen zeer serieus. Onderzocht zal worden of de markt portofoons en randapparatuur kan leveren die tot een betere digitale communicatie leiden. Ook wordt in kaart gebracht op welke punten de digitale portofoons verder kunnen worden verbeterd.

De digitale portofoons zijn een onderdeel van C2000, het digitale communicatienetwerk voor diensten als politie, brandweer en ambulancediensten. Dit netwerk heeft tot doel de dekking buitenshuis te garanderen. C2000 functioneert, ook volgens de brandweerkorpsen, naar tevredenheid. De dekking is meer dan 97%.

Voor specifieke locaties waar veel mensen samenkomen, zoals tunnels, parkeergarages en voetbalvelden, kan het lokaal bestuur de aanwijzing geven technische voorzieningen te treffen, zodat voor de hulpdiensten binnenhuisdekking aanwezig is. Met uitzondering van deze specifieke locaties zijn de hulpdiensten bij optredens binnenshuis aangewezen op de zend- en ontvangmogelijkheden van de portofoons zelf. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van het C2000-netwerk.