Akkoord van Schokland: Nederland maakt zich sterk voor de millenniumdoelen
Zaterdag 30 juni 2007 organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken op Schokland een publieksevenement waar de Nederlandse samenleving concrete inzet toont voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen.
Op Schokland (Noord Oost Polder) zullen bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en particulieren het zg. Akkoord van Schokland tekenen waarin ze concreet aangeven hoe ze zelf of met anderen één of meer Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij zullen brengen.
Het evenement op Schokland zal tussen 12 en 18:30 uur een gevarieerd programma bieden. Meer informatie over de inhoud van het programma, evenals over de af te sluiten ‘Akkoorden van Schokland’, wordt half juni bekend gesteld. Vanaf 15 juni is een speciale website www.akkoordvanschokland.nl online met meer informatie over het programma, de wijze van aanmelden en hoe u Schokland 30 juni kunt bereiken. Dan zullen tevens een speciaal e-mailadres en telefoonnummer beschikbaar zijn.
Het evenement op Schokland vloeit voort uit Project 2015, één van de tien kabinetsbrede projecten uit het coalitieakkoord van de regering. Dit project, waarover minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders namens zijn collega’s de regie voert, wil de achterstanden bij het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen in 2015 verkleinen.
Een samenlevingsbrede inzet kan hier substantieel aan bijdragen.
In 2000 kwamen 189 landen, waaronder Nederland, binnen de Verenigde Naties overeen vóór 2015 de armoede in de wereld te halveren. Dit streven is vertaald in acht meetbare millenniumdoelen, zoals alle kinderen naar school en het verminderen van moeder- en kindersterfte. Zaterdag 30 juni zijn we halverwege 2015.
De keuze voor Schokland is niet toevallig. Schokland staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO (relatie met de VN) en heeft als voormalig eiland in de Zuiderzee zich grote inspanningen moeten getroosten om letterlijk (water) en figuurlijk (armoede) het hoofd boven water te houden (relatie met de millenniumdoelen). Het werd in 1859 om economische en veiligheidsredenen ontruimd. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder (1942) maakt Schokland deel uit van het vasteland.
BZ werkt bij de voorbereidingen o.a. samen met NCDO en de EEN-campagne.