'Geweld maakt verkiezingen Zimbabwe onmogelijk'
Het klimaat van geweld en intimidatie in Zimbabwe maakt vrije en eerlijke presidentsverkiezingen onmogelijk. Dat zegt de Nederlandse regering in een reactie op de situatie in het land.
Oppositieleider Tsvangirai maakte vandaag bekend dat hij zich terugtrekt uit de strijd om het presidentschap. De tweede en beslissende ronde tussen Tsvangirai en president Mugabe zou komende vrijdag worden gehouden. In de eerste ronde eind maart kreeg de oppositieleider de meeste stemmen, maar haalde hij niet de benodigde absolute meerderheid.
“Met de systematische intimidatie en het geweld in de strijd om het presidentschap is een nieuw, treurig dieptepunt bereikt,” zegt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Dit weerspiegelt niet de wil van de Zimbabwaanse bevolking, die het recht heeft om zich in alle vrijheid uit te spreken over zijn toekomst.”
Nederland wil dat de internationale gemeenschap aanvullende maatregelen tegen het regime van Mugabe overweegt en vraagt de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, en de landen van zuidelijk Afrika die zijn verenigd in de Southern African Development Community (SADC), om zich te beraden over de situatie die in Zimbabwe is ontstaan.
“Nederland, de EU en anderen staan klaar om een democratische, legitieme en hervormingsgezinde regering in Zimbabwe te steunen,” aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).
Nederland geeft meer dan vier miljoen euro uit aan noodhulp voor de bevolking, onder meer via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Via het Mensenrechtenfonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangen maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers 1,6 miljoen euro steun.