Kabinet akkoord met komst Libanon-tribunaal naar Leidschendam
Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de komst van het Libanon-tribunaal naar Nederland. Het tribunaal is speciaal opgericht om verdachten van de moord op de oud-premier Hariri van Libanon te berechten. Het wordt gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de AIVD te Leidschendam.
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is blij met de komst van het tribunaal naar Nederland. “Hiermee levert Nederland een concrete bijdrage aan de bevordering van de internationale rechtsorde, aan de bestrijding van terrorisme en straffeloosheid, en aan de versterking van de positie van Nederland als vestigingsplaats van internationale organisaties,” aldus Verhagen.
Het Libanon-tribunaal werd eerder dit jaar ingesteld om de verdachten van de moord op de oud-premier van Libanon, Rafiq Hariri, te berechten. Deze zomer heeft de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban ki-Moon, premier Balkenende gevraagd het tribunaal in Nederland te huisvesten.
Inmiddels heeft Nederland met de VN overeenstemming bereikt over juridische aspecten, de locatie, de kosten, de beveiliging, de detentie van van veroordeelden, en de relocatie van bedreigde getuigen. Het tribunaal komt in het voormalige hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdient (AIVD) in Leidschendam. De Nederlandse regering betaalt zes jaar de huur van de locatie. Libanon betaalt 49% van de kosten van het tribunaal. De overige 51% worden gefinancierd door middel van vrijwillige bijdragen van VN-lidstaten. Nederland is als gastland van het tribunaal verantwoordelijk voor een deel van de beveiliging van het tribunaal. Met de VN is overeengekomen dat veroordeelden hun straf buiten Nederland zullen uitzitten. Ook getuigen die om veiligheidsredenen niet kunnen terugkeren naar hun thuisland of het land waar zij verbleven, zullen direct na hun getuigenverklaring Nederland moeten verlaten.
Nederland huisvest diverse internationale hoven en tribunalen, zoals het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Joegoslavië-tribunaal.