Koenders pleit internationaal voor effectieve ontwikkelingssamenwerking
Minister Koenders vertrekt vanmiddag naar Parijs voor de ministeriële vergadering van het Ontwikkelingscomité van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/DAC). Tijdens deze jaarlijkse vergadering van de 35 rijkste geïndustrialiseerde landen staan de internationale afspraken, opgetekend in de zogenaamde Parijsverklaring, om de Millennium Ontwikkelingsdoelen te kunnen halen centraal, zoals vergroting van het hulpvolume en de effectieve inzet van het beschikbare geld.
Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zal pleiten voor een eerlijke internationale verdeling van de hulp die nodig is om de achterstand op de ontwikkelingsdoelen in te halen. Nederland behoort tot de groep van landen die de internationale afspraken nakomt om 0,7% van het BNP te reserveren voor Ontwikkelingssamenwerking plus 0,1% voor milieu en ontwikkeling. Een aantal met name Scandinavische landen geeft meer hulp dan Nederland, maar met name sommige G8-landen komen hun beloftes nog onvoldoende na. Nederland zal een scherp pleidooi houden dat deze landen ook voldoen aan de 0,7% + 0,1% en daarbij pleiten voor een concreet stappenplan voor alle landen die beloofd hebben de 0,7% + 0,1% te halen.
De minister zal in Parijs ook spreken over het effectief inzetten van internationale hulp in conflictsituaties en fragiele staten en over de noodzaak van extra financiering voor de armste landen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Die extra financiering moet volgens Koenders recht doen aan het principe “de vervuiler betaalt”.
Minister Koenders is door de OESO gevraagd het leiderschap te nemen in de discussie over fragiele staten. De minister zal daarbij concreet ingaan op vormen van effectieve ontwikkelingssamenwerking die resultaatgericht zijn, waarbij wordt voorkomen dat geld verkeerd terecht komt. Inmiddels hebben ook de Wereldbank en de OESO een hoofdpunt gemaakt van fragiele statenbeleid.
Minister Koenders zal de kwestie-Birma ook op de agenda zetten van de OESO/DAC-vergadering in Parijs. Koenders deelt de zorgen van hulporganisaties over de slechte humanitaire situatie en de tegenwerking van de Birmese regering. “Voedsel, tenten en medicijnen moeten onmiddellijk naar het rampgebied kunnen worden gestuurd”, aldus Koenders. Op 25 mei wordt een donorconferentie georganiseerd in Rangoon.