Nederland helpt bij opbouw financiële sector in ontwikkelingslanden
Nederland investeert de komende twee jaar bijna 140 miljoen in de opbouw van de financiële sector in ontwikkelingslanden. Het geld gaat naar tal van (inter)nationale fondsen en organisaties die helpen de lokale financiële instellingen te ontwikkelen.
Een betere verstrekking van financiële diensten door lokale bank- en verzekeringsbedrijven zorgen voor een grotere economische groei, waar arme mensen direct en indirect van profiteren. Naast het verlenen van krediet gaat het ook om spaar- en verzekeringsmogelijkheden.
Dat staat in een beleidsnotitie over de financiële sector van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), die hij vandaag, mede namens de ministeries van Financiën en Economische Zaken, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Koenders zet in op versterking van de institutionele ontwikkeling van de financiele sector en het vergroten en verbreden van de financiele dienstverlening. Als voorbeelden worden versterking van de eigendomsrechten, kredietregistratiebureaus, het openen van banken op het platteland en bijdragen aan innovatieve fondsen voor het ontwikkelen van ziektekostenverzekeringen voor arme mensen genoemd.
Nederland richt zich vooral op een betere toegang van de financiële diensten voor arme mensen en kleinere bedrijven. Arme mensen kunnen dan zelf een bankrekening openen, sparen en leningen afsluiten. Slechts 30% van de bevolking in ontwikkelingslanden heeft toegang tot financiele dienstverlening, in de minst ontwikkelde landen heeft zelfs maar één op de tien mensen een bankrekening. Koenders zet zich er voor in dat vooral vrouwen meer profijt van financiële diensten kunnen hebben.
In de notitie wordt speciale aandacht besteed aan de opbouw van de financiële sector en herstel van het betalingssysteem in fragiele staten, zoals Burundi. Koenders wil extra micro-kredieten verstrekken aan boeren, vrouwen en speciale groepen zoals in de samenleving terugkerende ex-militairen.
Vandaag zal Koenders in New York in het kader van de 63e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) een conferentie voorzitten over nieuwe vormen van kredieten en financiële dienstverlening in Afrika. Daarbij zal ook prinses Máxima aanwezig zijn. Zij is voor de VN adviseur op het gebied van microkredieten.