Oplaadbare zonnelamp voor tien miljoen Afrikanen
Vanmorgen hebben minister Koenders en directeur van Philips Lighting, Provoost, een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van oplaadbare zonnelampen in Afrika. Inwoners van twaalf Afrikaanse landen hebben door het partnerschap ‘Sustainable Energy Solutions Africa’ voor 2015 goedkoop en duurzaam licht.
Miljoenen plattelandsbewoners in Afrika kunnen ’s avonds niet werken en kinderen kunnen geen huiswerk maken. Dat beperkt de ontwikkelingskansen en de kwaliteit van het leven. Om in deze situatie verandering te brengen en plattelandsontwikkeling te stimuleren investeren Philips Lighting en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de komende jaren in de ontwikkeling van goedkope consumentenproducten die werken op zonne-energie.
“Mensen op het platteland gebruiken nu kerosinelampen of batterijen. Met dat geld kunnen ze een zonnelamp kopen. Dat is beter voor het milieu en beter voor hun portemonnee, want binnen een jaar hebben ze de aanschaf met een goedkope lening al terug verdiend,” aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).
Het partnerschap ‘Sustainable Energy Solutions Africa’ (SESA) is de uitwerking van “Groen Licht voor Afrika”, een van de Akkoorden van Schokland uit 2007 gericht op het dichterbij brengen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Philips investeren ieder drie miljoen euro. Philips steekt het geld in productontwikkeling, onderzoek, training en distributie. Ontwikkelingssamenwerking investeert in het opzetten van microkredietinstellingen, bewustwording via basisorganisaties en training van middenstanders.
“Philips en Ontwikkelingssamenwerking gaan een bijzonder avontuur aan. We beleggen in Afrika. We investeren in mensen. En de winst gaat naar Afrika. Zo speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol spelen bij het behalen van de millenniumontwikkelingsdoelen,” aldus Koenders.
Momenteel worden er een aantal producten getest in Ghana in samenwerking met het Kumasi Institute of Technology and Environment. Op basis van de testervaringen wordt het initiatief de komende jaren uitgebreid naar andere Afrikaanse landen.