Timmermans over Euregio Limburg

Op woensdag 13 juni ontvingen staatssecretaris Timmermans en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken een rapport over de toekomst van Limburg uit handen van MKB-voorman Loek Hermans.

Hermans sprak als voorzitter van een commissie die zich heeft gebogen over de toekomst van Limburg en de groeimogelijkheden als grensregio.

De kansen van Limburg door zijn specifieke ligging tussen België en Duitsland kunnen nog veel beter worden benut, bijvoorbeeld door barrières verder weg te nemen. Het rijk moet hierbij de helpende hand reiken, aldus de commissie.

Timmermans en Bijleveld zegden die steun toe. "Een goed en mooi rapport", noemde Timmenrmans het rapport, "dat in de analyse en de voorstellen heel concreet is". Hij waarschuwde voor "de bijna automatische rem die bestuurders hanteren nadat een dergelijk belangrijk en concreet rapport op tafel ligt. Dan doen we Limburg en onszelf tekort. Limburg heeft economisch, sociaal en cultureel last van de grenzen." Hij onderstreepte dat Den Haag daarom moet helpen bij het slechten van die grenzen. "We moeten kijken naar wat kan en van daaruit werken; niet naar wat niet kan".

Limburg is de oudste Euregio van Europa. Ondanks de bestaande samenwerkingsverbanden blijkt grensoverschrijdende activiteit nog veel hinder te hebben van de grenzen in bijvoorbeeld het onderwijs en bij investeringen. Ook verantwoordelijk EU-commissaris Hübner heeft steun toegezegd om de verbeteringen te bewerkstelligen.