Verhagen: verbod op clustermunitie steun in rug oorlogsrecht
Het verbod op clustermunitie is een belangrijke uitbreiding van het humanitair oorlogsrecht. Dat zei minister Verhagen na afloop van de onderhandelingen die de afgelopen twee weken in Dublin plaatsvonden. Ruim honderd landen stemden in met een verdrag dat clustermunitie verbiedt die onaanvaardbaar menselijk leed veroorzaakt.
Nederland zal alle clustermunitie vernietigingen die het nu nog in het bezit heeft. Het gaat om de CBU-187 vliegtuigbom en de M-261 raket voor de Apache. Overigens besloot Nederland vorig jaar al om tot nader order geen clustermunitie te gebruiken.
Verhagen (Buitenlandse Zaken) is buitengewoon blij met het bereikte akkoord. “Het menselijke leed dat door het gebruik van clustermunitie in het verleden is ontstaan, kan niet meer worden teruggedraaid. Maar met dit verdrag kunnen we er wel alles aan doen om toekomstig leed te voorkomen,” zei Verhagen.
De minister wil dat het verdrag door zoveel mogelijk landen wordt ondertekend. Een aantal landen met grote hoeveelheden clustermunitie, zoals de Verenigde Staten, Rusland, China en Israël, namen niet deel aan de onderhandelingen in de Ierse hoofdstad. “Na de ondertekening van het verdrag zal Nederland de landen die niet in Dublin aanwezig waren oproepen zich aan te sluiten,” aldus Verhagen.
Een clusterbom bestaat uit een reeks kleinere bommen die vaak niet afgaan en op de grond blijven liggen. Vooral kinderen worden na afloop van een conflict slachtoffer omdat ze de bommetjes verwarren voor speelgoed. Sinds 2007 is internationaal onderhandeld over een verdrag over clustermunitie dat onaanvaardbaar menselijk leed veroorzaakt. Het verdrag wordt officieel ondertekend in Oslo op 2 december 2008.