Verhagen: VS onmisbaar voor vrede Midden-Oosten
"De enige macht die de rol van aanjager kan vervullen bij het vredesproces in het Midden-Oosten zijn de Amerikanen." Dat zei minister Verhagen donderdag in zijn toespraak over het Nederlands Midden-Oostenbeleid tijdens een symposium van het Opperrabbijn Hirsch Instituut.
"Een oplossing voor het Palestijns-Israelisch conflict moet van de partijen zelf komen", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Maar vredesbesprekingen vergen het vermogen om resultaten af te dwingen. In dat opzicht hebben we de VS hard nodig."
Nederland vindt daarnaast dat de EU - naast de VS, Rusland en de VN lid van het Kwartet voor het Midden-Oosten - haar rol ook zou moeten uitbouwen. De EU is al de grootste financier van de Palestijnse gebieden.
In de synagoge van Enschedé zette de minister zijn visie op het Nederlands beleid voor het Midden-Oosten uiteen. Verhagen zet zich in voor een evenwichtiger internationale benadering van Israël. "Met name in de VN is het bijna een gewoonte geworden Israël zijn daden zwaar aan te rekenen. Over mensenrechtenschendingen door Palestijnen en zelfmoordaanslagen door Hamas worden veel minder woorden vuil gemaakt", zei de minister.
Nederland zal zich genereus opstellen op de EU donorconferentie van 17 december. "Ik ga hier niet alleen over, en kan nog geen concrete bedragen noemen. Maar als we in Annapolis werkelijk een stap naar de vrede hebben gezet, vind ik dat Nederland genereus moet zijn om te helpen die vrede mogelijk te maken," zei Verhagen.
Na een impasse van zeven jaar, hebben premier Olmert en president Abbas afgesproken te onderhandelen over een vredesakkoord vóór het eind van 2008. Nederland is verheugd met het resultaat van de top, die deze week in Annapolis plaatsvond. “Ehud Olmert en Mohammad Abbas hebben in Annapolis duidelijk handreikingen gedaan,” aldus Verhagen.
Nederland zal zich verder blijven inzetten voor het stimuleren van dialoog tussen Israëli’s, Palestijnen en andere Arabieren. Zo werkt Nederland aan gezamenlijke projecten in de watersector in Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië.
Een voorbeeld van een economisch project dat Palestijnen en Israëli’s b evordert, is de bloementeelt in Gaza. Palestijnse kwekers verkopen hun bloemen via Israëlische exporteurs aan de bloemenveiling in Aalsmeer. Dit project wordt al enige tijd bemoeilijkt doordat Israël de grensovergangen met Gaza gesloten houdt na de machtsovername door Hamas. Verhagen heeft met succes aangedrongen op het openstellen van de grenzen.