Verhagen ziet vooruitgang in Afghanistan
De veiligheidssituatie in Afghanistan is langzamerhand aan het verbeteren. De autoriteiten zitten steviger in het zadel en kunnen daardoor zelf meer verantwoordelijkheid gaan dragen. Maar daarbij blijft buitenlandse steun en advies van levensbelang. Dat was de conclusie van minister Verhagen na een driedaags bezoek aan Afghanistan.
In de hoofdstad Kaboel sprak Verhagen (Buitenlandse Zaken) met de Afghaanse president Karzai en met zijn ambtgenoot Spanta. Hij verwelkomde de nationale ontwikkelingsstrategie die de Afghaanse autoriteiten onlangs hebben opgesteld. Met deze strategie als richtsnoer kan de internationale inspanning voor de wederopbouw van Afghanistan beter worden gecoördineerd.
Verhagen was tevreden over de vooruitgang die is geboekt met de opbouw van het leger. In de zuidelijke provincie Uruzgan, waar Nederland het bevel heeft over de NAVO-stabilisatiemacht ISAF, groeit het aantal Afghaanse militairen snel. “Maar aan de politie kan nog veel worden verbeterd,” aldus Verhagen. “De president heeft me beloofd dat het streefcijfer van 1400 politiemensen in Uruzgan gehandhaafd blijft. Die zijn hard nodig om de veiligheid verder te vergroten.” Hij kondigde aan dat Nederland meer dan twee miljoen euro zal bijdragen voor de bouw van elf politie- en zes controleposten in de provincie.
In Kamp Holland, de militaire basis in Uruzgan, werd de minister door Nederlandse commandant en civiele staf gebriefd over de situatie in de provincie. In een korte toespraak tot de Nederlandse militairen in het kamp bracht hij de steun over van de Nederlandse regering en bevolking, en sprak hij zijn grote respect en waardering uit voor hun optreden. “Het werk dat u hier verricht is van grote waarde. Voor de mensen hier, die een betere toekomst willen voor zichzelf en voor hun kinderen. Maar uw werk is ook belangrijk voor de bescherming van Nederlanders tegen het terrorisme.”
In zijn gesprekken met de autoriteiten in Kaboel en Uruzgan beklemtoonde Verhagen dat wel alles dient te worden gedaan om te zorgen dat de mensenrechten in het land worden gerespecteerd – of het nu gaat om doodstraffen, de behandeling van gevangenen of de rechten van vrouwen. ‘Nederland blijft zich inzetten voor veiligheid en we helpen mee met de opbouw. Daarbij leveren we een grote inspanning en verrichten Nederlandse militairen een zware missie die niet zonder risico is. Dat doen we niet om een Afghanistan te helpen bouwen waar de mensenrechten met voeten worden getreden.”
Verhagen bracht een bezoek aan een kleine waterkrachtcentrale aan de rand van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. De centrale, die door de Afghaanse bevolking zelf is gebouwd met financiële steun van het Nederlandse Provinciale Reconstructieteam, voorziet de huizen in de omgeving van elektriciteit.
”Ik was hier meer dan een jaar geleden voor het eerst,” zei Verhagen na het bezoek op Kamp Holland. “In vergelijking met toen zie meer economische bedrijvigheid, meer huizen met elektriciteit, meer verkeer. Het gaat de goede kant op.”