Viereneenhalf miljoen mensen in Ethiopië door honger bedreigd

De Verenigde Naties (VN) hebben de noodklok geluid over de snel verslechterende humanitaire situatie in Ethiopië. Door het uitblijven van regens zijn vierenhalf miljoen mensen het komende half jaar afhankelijk van voedselhulp. De VN heeft meer dan tweehonderd miljoen euro nodig om een ramp te voorkomen, maar weinig donoren hebben tot nog toe gereageerd op de oproep van de VN.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft in Genève en Addis Abeba gesprekken gevoerd over de noodsituatie in Ethiopië. “Het is nog niet te laat om een ramp te voorkomen, maar dan moet er nu wel snel worden gereageerd”, aldus de minister.

Koenders heeft besloten om vijf miljoen extra hulp te geven aan Ethiopië, waarvan twee miljoen gaat naar Unicef, omdat 75.000 kinderen ernstig zijn ondervoed.

De ‘humanitarian coordinator’ van de VN, Holmes, zei in een gesprek met Koenders dat er veel landen zijn, zoals Birma en Somalië, waar de VN noodhulp moet geven. Daarnaast is de aankoop van voedsel veel duurder geworden door de gestegen voedselprijzen in de wereld. Er is dit jaar een half miljoen ton graan nodig in Ethiopië, maar de aankoop daarvan is bijna de helft duurder dan vorig jaar.

De Nederlandse regering heeft samen met andere donoren een brief gestuurd aan de Ethiopische regering waarin gevraagd wordt om vrije toegang voor de hulporganisaties tot de door droogte getroffen gebieden. Koenders heeft eerder dit jaar een bezoek gebracht aan de Somali-regio. “Ik heb in een gesprek met de Ethiopische premier Meles aangedrongen op goede samenwerking met hulporganisaties, die verantwoordelijk zijn voor distributie van voedsel, drinkwater en medicijnen,” aldus Koenders.