VN-Mensenrechtenraad zeer bezorgd over Sudan en Birma
Mede dankzij de inzet van Nederland heeft de VN-mensenrechtenraad in Genève resoluties aangenomen over Sudan en Birma. In deze resoluties geeft de Raad aan zeer bezorgd te zijn over de mensenrechtenschendingen in deze landen.
'Daarmee geeft de raad een belangrijk signaal af', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'De machthebbers kunnen niet langer volhouden dat het allemaal wel zou meevallen met de schendingen in hun land.'
De resolutie over Darfur roept de regering van Sudan op onmiddellijk alle noodzakelijke maatregelen uit te voeren om de mensenrechtensituatie daar te verbeteren. De VN-rapporteur voor Sudan zal in maart opnieuw verslag uitbrengen aan de Raad over de situatie. Nederland heeft Sudan opgeroepen om samen te werken met het Internationaal Strafhof, dat arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd tegen twee Sudanezen die worden verdacht van oorlogsmisdaden.
De Birmese regering doet niet genoeg om de mensenrechtensituatie te verbeteren. Er is nog niemand gestraft voor de gewelddadige legeracties tegen vreedzame demonstranten in september. Ook is maar een klein aantal politieke gevangenen vrijgelaten.
De resolutie die de Mensenrechtenraad heeft aangenomen roept de Birmese regering op om samen te werken met de Speciale Rapporteur en de aanbevelingen van de Raad uit te voeren. Het gaat hierbij niet alleen om het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar moorden, mishandelingen, foltering en verdwijningen, maar ook om vervolging en bestraffing van de daders van mensenrechtenschendingen en vrijlating van politieke gevangenen. Ook dringt de Raad erop aan dat de Birmese regering samen met de internationale gemeenschap en de Nationale Conventie werkt aan een vreedzame overgang naar democratie.
De voor Nederland ook belangrijke resolutie 'vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing' is eveneens aangenomen. Het mandaat van de speciale rapporteur over dit onderwerp is met drie jaar verlengd.