Stars in their Eyes leidt voetbalcoaches op in Zuid-Afrika

De Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika tekende afgelopen week een contract met de Zuid-Afrikaanse Stichting Stars. Deze nieuwe stichting is onderdeel van de Nederlandse stichting ‘Stars in their Eyes’ en leidt Zuid-Afrikaanse voetbalcoaches op om jongeren uit achtergestelde wijken ‘sport en life skills’ mee te geven.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is enthousiast over dit initiatief: “Alle ogen zijn komende zomer bij het WK op Zuid-Afrika gericht. Wij doen dat nu al en zullen dat ook na het WK blijven doen. In dit soort projecten gaat het niet om het scouten van nieuwe voetbaltalentjes. Wat we willen bereiken is om jongeren in de vele achterstandswijken van Zuid-Afrika een toekomst te bieden en uit de criminaliteit te houden. Het aanbieden van sportactiviteiten is een goede manier gebleken om juist die jongeren die het verkeerde pad dreigen te kiezen een alternatief te bieden. Door te investeren in persoonlijke ontwikkeling van deze jongeren via sport maak je hen weerbaar en investeer je in hun toekomst.”

In gebieden waar grote werkloosheid, straatcriminaliteit, geweld, drugs en HIV/Aids heerst, worden jongeren via voetbal gestimuleerd een gezonde levensstijl te ontwikkelen waar teamspirit, respect en acceptatie van gezag de belangrijkste vaardigheden zijn.

De ambassade ondersteunt de activiteiten van deze stichting met ontwikkelingsgeld, dat beschikbaar is gesteld voor projecten rond WK2010. Het project duurt twee jaar en loopt tot maart 2011.

Nederlandse amateurcoaches komen onder dit programma naar Zuid-Afrika om trainingen te verzorgen, waarbij ca. 30 achterstandswijken worden betrokken en 90 lokale leiders/coaches worden opgeleid. Ieder jaar wordt een aantal Zuid-Afrikaanse coaches naar Nederland gehaald voor vervolgtraining onder andere bij de KNVB.