André Kuipers opnieuw de ruimte in

Astronaut André Kuipers gaat in december 2011 opnieuw de ruimte in.

Dat heeft het European Space Agency (ESA) bij monde van haar directeur-generaal Jean Jacques Dordain dinsdag 4 augustus 2009 telefonisch laten weten aan minister Van der Hoeven.

Van der Hoeven noemt het 'geweldig goed nieuws'. 'Het is in de eerste plaats natuurlijk ongelooflijk leuk voor André zelf. Maar het is ook van grote waarde voor de wetenschap en innovatie. Juist in deze economisch moeilijke tijden blijft het belangrijk om te investeren in wetenschappelijk en technologisch onderzoek. Op langere termijn plukken we daar allemaal de vruchten van. Bovendien heeft André tijdens zijn vorige ruimtevlucht laten zien dat hij een geweldige inspirator is, die kinderen en jongeren als geen ander kan interesseren voor wetenschap en techniek. De keuze voor Kuipers bevestigt nog eens de vooraanstaande positie die Nederland inneemt op het gebied van ruimtevaart', aldus de minister

Aardobservatie

Op 19 april 2004 ging Kuipers tien dagen aan boord van het International Space Station (ISS) ten behoeve van de Nederlandse missie DELTA (Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research). Hij heeft toen achttien wetenschappelijke experimenten uitgevoerd op het gebied van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie.

Naast André Kuipers was ook een Duitse astronaut kandidaat voor de vlucht in 2011. Uiteindelijk is in goed overleg met Duitsland de keuze op André gevallen. Voorzien is dat de Duitse astronaut vliegt met een eerst volgende missie na die van Kuipers.

Lanceerbasis

Kuipers zal, net als in 2004, met een Soyuz-raket gelanceerd worden vanuit de Russische lanceerbasis Baikonur. Dit keer blijft hij ongeveer een half jaar in op het internationaal ruimtestation ISS. De ruimtevlucht staat wederom in het teken van wetenschappelijke experimenten, innovatie en educatie. De nieuwe Nederlandse ruimtevaartorganisatie Netherlands Space Office zal vanuit Nederland betrokken zijn bij de voorbereidingen van de ruimtevlucht van Kuipers.