Uitreiking onderscheidingen Ridders van de Weg

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, beste Martin van Os,

Het huldigen van een Ridder van de Weg is voor mij ieder jaar een hoogtepunt. Niet alleen omdat het midden in de zomer valt, de tijd waarin temperaturen op z’n hoogst zijn. Maar vooral omdat vandaag de nadruk ligt op wat er wél goed gaat in het verkeer.

Normaalgesproken betekent verkeersveiligheid voor mij het analyseren van tragische cijfers. Cijfers van mensen die niet thuis komen en gewond raken door een verkeersongeluk. Gelukkig neemt het aantal verkeersslachtoffers af. Maar iedere dode en iedere gewonde blijft er natuurlijk één teveel.

Daarnaast is verkeersveiligheid voor mij het aanpakken van hufterig gedrag. Want te hard rijden speelt een rol bij ongeveer één derde van de ongelukken. Daarom heb ik een gedragscursus ingevoerd voor deze automobilisten die denken dat zij king of the road zijn.

Ook voer ik volgend jaar het alcoholslot in voor notoire alcomobilisten en laat ik een pilot uitvoeren met speekseltesters die aantonen of iemand drugs heeft gebruikt.

Degenen die zich misdragen staan dus volop in mijn belangstelling. Maar vandaag is het even anders. Vandaag staan niet de hufters, maar de helden centraal. En dat is natuurlijk veel prettiger.

U, meneer van Os, u bent zo’n held. Of ridder, beter gezegd. U staat voor alle mensen die zich wél oog hebben voor veiligheid. U rijdt al meer dan 10 jaar schadevrij. Het is een hele prestatie om in dit kleine land met zo’n volle wegen en vaak onder druk jaar in jaar uit zonder schade te rijden. U bent dan ook een voorbeeld voor alle chauffeurs in Nederland.

U heeft hart voor uw gezin; voor uw vrouw en twee kinderen. Daarom rijdt u graag vaste routes zodat u ’s avonds op tijd thuis bent. Dat u ’s morgens om uiterlijk zes uur de deur uit moet, dat neemt u voor lief.

U heeft hart voor uw auto. Dat gaat verder dan schadevrij rijden. Ik heb ook nog begrepen dat u uw wagen zelf met de spons wast.

U heeft hart voor uw zaak. U bent al 16 jaar in dienst bij dit prachtige familiebedrijf (Van Beek) dat al 25 jaar bestaat.

U dacht dat u vandaag meewerkte aan de opname van een film over dit 25-jarige bestaan. Hoe gek kan het lopen, voor u het weet staat u zelf in het middelpunt van de belangstelling!

En dat vind ik meer dan terecht. Het is mij dan ook een groot genoegen dat ik u de insignes op mag spelden die behoren bij de onderscheiding gouden Ridder van de Weg.