Ruim 10.000 jongeren langer op het mbo

Ruim 6.500 studenten op het middelbaar beroepsonderwijs die afgelopen schooljaar hun diploma op niveau 1 of 2 haalden, kiezen ervoor om in deze tijden van crisis langer op school te blijven.

Juist deze groep is het meest kwetsbaar als het gaat om het vinden van een baan tijdens een recessie. Ook studenten van niveaus 3 en 4 kiezen ervoor om door te leren.

Staatssecretaris van Bijsterveldt maakte voor de zomer bekend 250 miljoen euro beschikbaar te stellen om jeugdwerkloosheid te voorkomen. "Liever doorleren in de schoolbank, dan thuis werkloos op de bank", zo luidt haar credo.
In totaal stromen komend schooljaar ruim 10.000 studenten extra in op het middelbaar beroeps onderwijs. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het School Ex programma, dat onderdeel uit maakt van de kabinetsbrede aanpak van jeugdwerkloosheid.

School Ex staat voor zowel voor 'school extension' als 'schoolexit', oftewel het goed begeleiden van jongeren door scholen naar een geschikte, aantrekkelijke vervolgopleiding met voldoende arbeidsmarktperspectief en het goed begeleiden door het UWV naar een passende baan.