Genisten onderweg naar Burundi (video)

Een groep genisten, bouw- en constructiespecialisten van de landmacht, gaat de komende 2 maanden het leger van Burundi ondersteunen. De militairen vertrokken vandaag vanuit Brussel richting Afrika, om daar hun bouwkundige kennis in de praktijk te brengen en te delen met hun Burundese collega’s.

De 39 ‘landmachtbouwers’ van het Operationeel Ondersteuningscommando Land gaan de Burundese overheid ondersteunen bij de bouw van politie- en legercomplexen. Nadat bij deze gebouwen de primaire voorzieningen in orde zijn gemaakt, verschuift het zwaartepunt richting het opleiden en trainen van de Burundezen. Zij moeten uiteindelijk ook zelfstandig aan de slag kunnen. De Burundese militairen kunnen de Nederlandse opleidingen en de opgedane werkervaring ook gebruiken als ze later terugkeren in de burgermaatschappij.

Burgeroorlog

In 2004 eindigde in Burundi een slepende burgeroorlog en luidden democratische verkiezingen de start van de wederopbouw van het land in. Nederland levert sindsdien een bijdrage aan de wederopbouw van het land. In het kader van het herstel en de ontwikkeling van de veiligheid en stabiliteit steunt Nederland het Burundese leger en de politie. De inzet van de genie-eenheid maakt deel uit van deze steun.