Kamp Holland neemt afscheid van gesneuvelde collega’s

Met 2 indrukwekkende herdenkingsdiensten en een rampceremonie hebben ISAF-militairen en civiel personeel op gepaste wijze afscheid genomen van korporaal Kevin van de Rijdt en sergeant-majoor Mark Leijsen. Zij sneuvelden eerder deze week in Uruzgan bij respectievelijk een vuurgevecht en een aanslag met een geïmproviseerd explosief.

De Apache-onderhoudshangaar op Kamp Holland stond dinsdagavond vol met militairen die er de ceremoniën meemaakten. Ook de volgende ochtend waren vele ISAF-militairen present voor de zogeheten rampceremonie. Zij vormden met een erehaag de laatste gang naar het vliegtuig, waarmee de militairen verder richting Nederland zijn gebracht.

Dienst voor Mark

Bij het vallen van de avond togen de militairen dinsdag naar de herdenkingsdienst van sergeant-majoor Mark Leijsen, welke werd voorgegaan door de vlootpredikant. Als commandant van het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT), waar Mark deel van uitmaakte, memoreerde kolonel Maurice Bastin aan Marks professionaliteit als trotse genist. Brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant Task Force Uruzgan, sprak over het enthousiasme en de gedrevenheid en benoemde de zware taak waar het OMLT nu voor staat, namelijk om door te gaan, ondanks het verlies van een gewaardeerde collega. Stafadjudant Joep Beljaars, zelf genist, eerde de sergeant-majoor met het voorlezen van een brief van de commandant van de Genietroepen waarna het uit volle borst meegezongen mineurslied grote indruk maakte op de aanwezigen. Aangrijpend waren ook de woorden die vier directe collega’s aan Mark wijdden.

Dienst voor Kevin

De dienst voor korporaal Kevin van de Rijdt vond dezelfde avond plaats. De raadsvrouw wist er een waardige ceremonie van te maken waarin het levenslustige karakter van Kevin centraal stond. De commandant van Task Force 55, luitenant-kolonel Robbemond typeerde Kevin als een gangmaker met een groot sociaal hart. Brigadegeneraal Marc van Uhm benadrukte, als voormalig commandant van het Korps Commandotroepen, de band voor het leven die commando’s met elkaar hebben en dat 6 september 2009 voor altijd een zwarte bladzijde zal zijn in de geschiedenis van het korps. Tevens sprak de generaal zijn diepe respect uit voor moedige mannen zoals Kevin. Ronduit ontroerend waren de tekstbijdragen van twee vrienden van Kevin.

Beide diensten werden afgesloten met de Last Post, een minuut stilte en het Wilhelmus.

Rampceremonie

In de vroege ochtend van 9 september zijn de 2 gesneuvelde militairen door de erehaag naar een gereedstaande C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht gebracht. De afzonderlijke rouwstoeten werden vooraf gegaan door een doedelzakspeler van het OMLT, terwijl achter het voertuig met de kist directe collega’s van de gevallenen marcheerden. De erehaag werd naast Nederlandse militairen ook gevormd door op het kamp aanwezige Afghaanse, Slowaakse, Amerikaanse, Britse, Australische en Franse militairen. Generaal-majoor Mart de Kruif, commandant van de ISAF-troepen in zuidelijk Afghanistan, was eveneens bij de ceremonie aanwezig om Kevin en Mark de laatste eer te bewijzen.