Antwoorden op kamervragen Aasted-Madsen-van Stiphout over verhoging van de pleegzorgvergoeding

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

JZ-K-U-2943973

11 september 2009

Antwoorden van minister Rouvoet op vragen van het Kamerlid Aasted-Madsen-van Stiphout (CDA) over de verhoging van de pleegzorgvergoeding (2009Z13843).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het feit dat met de verhoging van de pleegzorgvergoeding een ander probleem nog niet is opgelost? 1)

Antwoord 1

Ik heb kennisgenomen van het bericht waarnaar verwezen wordt.

Vraag 2

Weet u dat ondanks het feit dat in de Wet op de jeugdzorg staat dat er een recht op zorg bestaat tot 23 jaar, de indicatie voor een pleegplaatsing ingetrokken wordt op de dag dat het pleegkind 18 jaar wordt, omdat dan recht op studiefinanciering bestaat?

Vraag 3

Weet u dat de studiefinanciering voor middelbare scholieren in geen verhouding staat tot de pleegzorgvergoeding?

Vraag 4

Deelt u de mening dat een pleegkind altijd de mogelijkheid moet krijgen zijn middelbare schoolopleiding af te maken, zonder afhankelijk te zijn van de bereidheid van de pleegouders om vanaf de dag dat het pleegkind 18 jaar wordt de kosten voor levensonderhoud van het pleegkind volledig zelf te gaan dragen?

Antwoord 2, 3 en 4

Ik heb er nooit enig misverstand over laten bestaan dat de bepaling in de wet over verlengde jeugdzorg maximaal gebruikt moet worden als dit in het belang van de jeugdige is. In het Landelijk Beleidskader Jeugdzorg heb ik de provincies daar reeds nadrukkelijk op gewezen. Op dit moment verricht het Verweij-Jonker instituut een onderzoek naar de hulpverlening van jongeren uit de jeugdzorg na 18 jaar. Na de zomer zal ik naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek reageren op dit onderwerp, zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg Maatschappelijke opvang en zwerfjongeren d.d. 10 juni 2009. Daarbij betrek ik ook de consequenties voor pleegkinderen van 18 jaar en ouder.

Vraag 5

Bent u bereid met de door u geplande wijziging van de pleegzorgvergoeding ook meteen te regelen dat de indicatie voor een pleegzorgplaatsing automatisch doorloopt voor pleegkinderen die op het moment dat ze 18 jaar worden nog middelbaar onderwijs volgen, tot het moment dat zij deze opleiding hebben afgerond?

Antwoord 5

Het is afhankelijk van de situatie van het kind of een indicatie na het 18e jaar nodig is. Dit is een individuele afweging. Daarom kan een indicatie voor pleegzorg niet automatisch doorlopen.

1) De Telegraaf, 10 juli 2009