Persconferentie na ministerraad van 11 september 2009

Minister-president Balkenende stond in de wekelijkse persconferentie na de ministerraad stil bij de militairen die zijn omgekomen in Uruzgan, de voorbereidingen voor Prinsjesdag en de Crisis- en herstelwet.

Goedenavond inmiddels. We zijn vandaag lang bezig geweest, we zijn ook wat eerder gestart in verband met een zeshoekvergadering, en we hadden veel zaken te bespreken. Vandaag zijn we natuurlijk begonnen met stil te staan bij de afschuwelijke gebeurtenissen eerder deze week in Uruzgan. We denken aan korporaal Kevin van de Rijdt van het Corps Commandotroepen. Hij kwam om bij een vuurgevecht, en dat gebeurde op zondag. En één dag later zijn we opnieuw opgeschrikt toen het verhaal kwam over een bernbom waarbij sergeant-majoor Mark Leijsen van de 101e Geniebataljon is omgekomen. Twee mensen die zich inzetten voor een beter, veiliger en welvarender Afghanistan. Soldaten die op willen komen voor vrede en veiligheid. Niet alleen in Afghanistan zelf, maar uiteraard ook voor veiligheid in deze wereld. We denken met respect aan hen, maar het verdriet is groot. En op dit moment gaan uiteraard ook onze gedachten uit naar de nabestaanden.

We hebben vandaag veel over internationale zaken ook gesproken. Eerder deze week was ik bij president Sarkozy ter voorbereiding van de G20. Het thema klimaat kwam ook aan de orde. En vandaag hebben we bij tal van zaken stilgestaan die te maken hebben met de voorbereidingen voor Prinsjesdag. En komende dinsdag zal alles van start gaan, de Troonrede, de aanbieding van de stukken door de minister van Financiën. En daarna krijgen we de Algemene Politieke Beschouwingen.

Vandaag hebben we ook stil gestaan bij het onderwerp crisis- en herstelwet. U heeft gemerkt dat ik deze week het land ben ingegaan. Ik heb heel wat projecten bezocht om te kijken wat zo'n crisis en herstelwet vermag. De algemene klacht is dat procedures in dit land te lang duren en daar leggen we ons niet bij neer. Er is echt een noodzaak om sneller te opereren in dit land. En de maatschappelijke acceptatie van de procedures die begint echt weg te ebben. Juist omdat men zegt: we willen bedrijvigheid, werkgelegenheid stimuleren, het moet niet nodeloos lang duren. Dat is een signaal wat ik overal te horen kreeg. Dat doen we bijvoorbeeld door procedures bij de Raad van State te bekorten, door anders om te gaan met milieueffectrapportages. En we hopen dat begrip wel hebbende anders in te vullen. Dat zijn zaken die in het wetsvoorstel beslag hebben gekregen. Dat zullen we ook komende dinsdag naar buiten brengen. En daar hebben we het vandaag over gehad.

Voor het overige, dat treft u in een aantal persberichten aan, zaken, daar hoef ik nu niet op in te gaan, maar die ook weer te maken hebben met de besluitvorming van vandaag. En voor het overige hebben we natuurlijk de laatste hand gelegd aan de zaken die te maken hebben met Prinsjesdag. De komende dagen zullen de laatste puntjes op de i worden gezet, maar dan gaan we ons opmaken voor de start van het parlementaire seizoen. Dit naar aanleiding van de besprekingen vandaag in de ministerraad, en ik ga even kijken of dit u aanleiding geeft tot het stellen van vragen.