Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken (21 tot en met 27 september 2009)

Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken (21 tot en met 27 september 2009)

Minister Van der Hoeven

Dinsdag 22 september:
15.30-17.30
Spoeddebat Winkeltijdenwet
Locatie: Tweede Kamer, Den Haag

Woensdag 23 tot en met vrijdag 25 september:
Werkbezoek aan de Verenigde Staten. De minister zal daar deelnemen aan de Council on Competitiveness International Dialogue "Driving Competitiveness through sustainable energy" in Washington. De Council of Competitiveness is een denktank waarin Amerikaanse bedrijven, werknemersorganisaties en kennisinstituten internationaal discussiëren over grote maatschappelijke vraagstukken. De dialoog op 23 en 24 september gaat over de uitdagingen op energie- en klimaatgebied in de opmaat naar de klimaatbijeenkomst in Kopenhagen in december van dit jaar. Ook zal de minister in Washington een toespraak houden aan de John Hopkins University School of Advanced International Studies. Zij zal daarin haar visie geven op de uitdagingen die de internationale energiepolitiek ons stelt, de positie van Nederland daarin en de strategische keuzes die Nederland maakt. Daarnaast zal minister Van der Hoeven bilaterale besprekingen voeren met onder meer energieminister Chu, handelsminister Locke en een aantal adviseurs van president Obama.

Aansluitend aan haar bezoek aan Washington zal minister Van der Hoeven in Ft. Worth een bezoek brengen aan de Lockheed Martin fabriek en gesprekken voeren met de directie van Lockheed Martin over de Nederlandse industriële participatie in het JSF programma.

Meer informatie:
Jan van Diepen, woordvoerder energiebeleid, telefoon +3170 379 60 73, mobiel: +31653415202 , e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl

Staatssecretaris Heemskerk

Maandag 21 september:

13.30-16.00 uur

Werkbezoek aan Google Nederland en Fietsenwinkel.nl

Nederland loopt voorop waar het gaat om aansluitingen van huishoudens op internet. Ook bij aankopen online is Nederland één van de koplopers. Internet heeft de economie de afgelopen jaren flink veranderd. Zoekmachine Google ziet daarin een rol voor zichzelf, met name ook in de samenwerking met MKB'ers. Staatssecretaris Heemskerk brengt een bezoek aan een partij die veel met Google samenwerkt, namelijk Fietsenwinkel.nl. Dit bedrijf heeft een grote transformatie doorgemaakt van traditionele fietsenmaker naar grote webwinkel voor fietsen. Het werkbezoek staat in het teken van de mogelijkheden van internet voor het MKB. Dit ook in het licht van de huidige economische omstandigheden.
Locatie: Fietsenwinkel.nl, Harlingerstraat 7b, 1704 BT Heerhugowaard

Dinsdag 22 september:

15.00-15.30 uur

Symposium 'De gezonde werkvloer'

De Stichting van de Arbeid en het Convenant overgewicht organiseren een symposium over gezondheid op de werkvloer. Tijdens dit symposium zal staatssecretaris Heemskerk zijn visie geven op het belang van gezondheid en vitaliteit in het bedrijfsleven. Onder leiding van Paul Rosenmöller, voorzitter van de stuurgroep van het Convenant overgewicht, komen diverse best practices uit het bedrijfsleven aan bod en discussiëren de sociale partners over het toepassen van een actief gezondheidsbeleid op de werkvloer.
Locatie: SER gebouw, Bezuidenhoutseweg 60, Den Haag

16.15-18.15 uur

Congres vermindering regeldruk bedrijven

De afgelopen periode heeft het ministerie van Economische Zaken via de Regiegroep Regeldruk intensief samengewerkt met individuele bedrijven en branches om het werkprogramma van de Regiegroep met signalen van buitenaf te kunnen voeden. Het regeldrukprogramma is nu halverwege. Een goed moment voor een 'tussenbalans' tijdens het congres 'De overheid ontregelt dankzij en vóór u'. Doel van dit interactieve congres met ondernemers(organisaties) is te kijken hoe de aanpak van vermindering van regeldruk de komende periode verder kan worden uitgebouwd en versterkt. Ook recente voorbeelden om de regeldruk te verminderen zoals de onlangs afgeschafte eerstedagsmelding en de vele maatregelen die op stapel staan passeren de revue. Naast Heemskerk is ook staatssecretaris De Jager aanwezig evenals VNO-NCW-voorzitter Wientjes en Hermans, voorzitter van MKB Nederland.
Locatie: Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag

Woensdag 23 september:

10.00-11.00 uur

Algemeen Overleg Raad voor Concurrentievermogen
Locatie: Tweede Kamer, Den Haag

11.30-12.15 uur

Conferentie 'Lokale economie: van denken naar doen'

Nicis Institute organiseert in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken de conferentie 'Lokale economie: van denken naar doen!'. Juist in deze tijd is het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling en groei van de lokale economie. Niet alle bedrijven zijn echter voldoende bekend bij, en worden voldoende bereikt door, overheden en hun partners. Staatssecretaris Heemskerk gaat met de zaal in gesprek over de betekenis van de lokale economie en de mogelijkheden die de overheid heeft om deze te beïnvloeden. Tijdens de bijeenkomst worden twee nieuwe publicaties uitgereikt, namelijk Chinatown, klein Istanbul of toch een doorsneebuurt en de Beleidsanalyse Strategisch Economische Agenda 2010-2014.
Locatie: Kurhaus, Scheveningen

12:30-13:30

Ondertekening Letters of Intent eHerkenning.

Diverse marktpartijen tekenen in aanwezigheid van staatssecretaris Heemskerk een Letter of Intent om mee te werken aan de ontwikkeling van een afsprakenstelsel voor eHerkenning. Verschillende overheidsdiensten hebben de afgelopen jaren eigen wachtwoorden en inlogsystemen ontwikkeld voor bedrijven. Hierdoor wordt de 'digitale sleutelbos' van ondernemers steeds groter, wat naast administratieve lasten ook weer kan zorgen voor onveilige situaties. Om dit te vereenvoudigen is het Kabinet dan ook een traject gestart waarmee dit straks eenvoudiger en slimmer kan (project eHerkenning voor bedrijven). De ondertekening van de Letters of Intent is de opstap naar de uitwerking van het uiteindelijke stelsel van afspraken.
Locatie: ministerie van Economische Zaken, Den Haag

15.00-16.15 uur

Opening van het jubileumjaar van het Haarlemmermeer Lyceum. In 2009-2010 viert het Haarlemmermeer Lyceum zijn vijftigjarig bestaan. Heemskerk is oud-leerling.
Locatie: Haarlemmermeer Lyceum, Baron de Coubertinlaan 2, Hoofddorp

Donderdag 24 september:

10:15-13:30

Plenair debat wijziging Telecommunicatiewet.
Locatie: Tweede Kamer, Den Haag

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie):

Voor meer informatie zijn de gegevens van de woordvoerders te vinden op www.pers.ez.nl . Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Directie Communicatie: (070) 379 6442.

Videoverslagen van werkbezoeken zijn te vinden op: www.video.ez.nl