Defensie betrokken bij 'Beagle-reis'

Verschillende eenheden van de Nederlandse krijgsmacht zijn betrokken bij de wetenschappelijke reis van de clipper Stad Amsterdam. Dit schip vaart momenteel de route die Charles Darwin in de 19e eeuw met HMS Beagle aflegde. De reis wordt gemaakt in het kader van het 200e geboortejaar van Darwin en is een initiatief van de VPRO, in samenwerking met Teleac en het Vlaamse Canvas.

Aan boord van de Stad Amsterdam worden verschillende wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Op verschillende manieren leveren Defensieonderdelen een bijdrage aan de reis en de experimenten. Zo hebben 2 marinefregatten midden op zee een ontmoeting gehad met de clipper. F-16’s van de luchtmacht hebben het schip geobserveerd, nadat het op de radar verscheen van Air Operations Control Station in Nieuw Milligen. Defensie toonde daarmee aan hoe vandaag de dag met technologie het omgevingsbewustzijn wordt opgebouwd.

Televisieprogramma

Het geheel van de reis en experimenten resulteert in een wekelijks televisieprogramma. In de uitzending op zondag 11 oktober zijn bovenstaande ontmoetingen van de clipper met de Defensie-eenheden te zien. Ook wordt een scheepsarts van de Koninklijke Marine getoond die verschillende opvarenden van de Stad Amsterdam met zeeziekte onder behandeling heeft.

Over een paar weken gaan 3 adelborsten, officieren-in-opleiding van de marine, de oversteek van de clipper tussen Kaapverdië en Brazilië in goede banen leiden. Over hun lotgevallen wordt ook verslag gedaan in de televisie-uitzendingen.

De Beagle tv-serie wordt elke zondag vanaf 21.05 uur uitgezonden op Nederland 2.