'Krimp niet in je eentje oplossen'

'De krimpsituatie in Parkstad Limburg is een urgente en bijzondere situatie. Deze bijzondere situatie vereist een urgente en bijzondere aanpak, door gemeenten, de regio, de provincie en het Rijk.' Dat is de hoofdconclusie in het rapport 'Krimp als structureel probleem', dat minister Van der Laan van WWI samen met staatssecretaris Bijleveld van BZK naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Van der Laan en Bijleveld hebben aan het Topteam, bestaande uit Hans Dijkstal en Jan Mans, gevraagd om de problemen te onderzoeken die te maken hebben met krimp. De bewindslieden hebben meerdere malen aangegeven dat krimp hoog op de Haagse politieke agenda staat. Volgens hen is krimp een fenomeen is waar we iets mee móeten. 'Samen, rijk, provincies, gemeenten, woningbouwcorporaties, koepelorganisaties, bedrijfsleven en andere betrokken partijen, moeten we er werk van maken. Niks doen is geen optie. Want daarvoor zijn de consequenties van krimp té ingrijpend', schrijven ze de Tweede Kamer.

Bevolkingsdaling

Van der Laan en Bijleveld spreken hun waardering uit voor het door het topteam in korte tijd verzette werk. Het advies levert een belangrijke bijdrage aan Het Actieplan Bevolkingsdaling dat beide bewindslieden eind dit jaar zullen presenteren. Het Topteam komt met concrete, aanbevelingen, geeft een heldere, bruikbare afbakening van bevolkingsdaling en maakt duidelijk wanneer bevolkingskrimp problemen oplevert. Terecht legt het advies er grote nadruk op dat in een krimpsituatie versterking van de regionale bestuurskracht een absolute voorwaarde is. Alleen als de regio dit goed organiseert, is een effectieve aanpak van de krimpopgave mogelijk en mag de regio inzet van andere partijen verlangen.

Beide bewindslieden hebben het Topteam Krimp ook gevraagd Groningen en Zeeland te adviseren over de aanpak van bevolkingsdaling. Deze adviezen zijn in oktober 2009 gereed.

Rapport

Het rapport is vandaag aangeboden aan de bestuurders van Parkstad Limburg.