Defensie wil torpedo’s moderniseren

Defensie wil de MK48-torpedo’s voor haar onderzeeboten van de Walrus-klasse moderniseren. Dit schrijft staatssecretaris Jack de Vries in een brief die 17 september 2009 naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Nederland maakt gebruik van een versie van de MK48 die in de jaren ’70 van de vorige eeuw is ontworpen voor inzet in diep water. Deze torpedo heeft beperkte mogelijkheden om doelen in ondiep water te bestrijden. Australië, de Verenigde Staten en binnenkort Canada zijn overgestapt op een recentere modificatie van de MK48. Deze is beter geschikt voor het gebruik in ondiep water.

Uitwisseling van informatie
De huidige Nederlandse torpedo’s kunnen niet samenwerken met wapensystemen van mogendheden die hun torpedo’s al hebben gemoderniseerd. Deze samenwerking bestaat uit de uitwisseling van technische en operationele informatie. De nieuwe modificatie van de torpedo’s maakt deze samenwerking weer mogelijk.

Ook heeft de Amerikaanse leverancier van de torpedo’s gemeld dat het de exploitatie van specifieke reservedelen van de huidige configuratie niet langer in stand wil houden. Nederland beschikt niet over de capaciteit om deze zelfstandig voort te zetten.