Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

Een groot bevoorradingskonvooi van meer dan honderd voertuigen van de Afghan National Army (ANA) is vrijdagavond 18 september aangekomen op Kamp Holland. De ANA was zelf verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van het konvooi van Tarin Kowt naar Kandahar en terug. Het transport verliep zonder problemen. Het is voor het eerst dat de ANA zelf een dergelijk groot konvooi organiseerde en uitvoerde. Task Force Uruzgan (TFU) leverde ondersteuning.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan. In 3 dagen tijd reisde de minister naar Kabul, Kandahar en Uruzgan, waar zij zich uitgebreid liet informeren over de missie in Afghanistan en in het bijzonder de opbouw van de Afghaanse politie.

De opbouw van de Afghaanse politie is één van de belangrijkste onderdelen van de wederopbouw van Afghanistan. Na de opbouw van het Afghaanse leger heeft nu het opleiden van Afghaanse politiemensen hoge prioriteit. Zij moeten uiteindelijk zorgen voor meer veiligheid op straat, zodat het leger zich meer op de buitengebieden kan richten. Sinds begin dit jaar ondersteunen 10 Nederlandse politieagenten de training en opleiding van de Afghaanse politie, in het kader van de Europese Politiemissie EUPOL.

Uitbreiding bijdrage
Minister Ter Horst zegde tijdens haar bezoek een uitbreiding van de Nederlandse bijdrage aan de EUPOL-missie toe naar 19 politiemensen. "De basis is nu gelegd. De verdere ontwikkeling is essentieel voor de Afghaanse bevolking. Zij moeten weer vertrouwen krijgen in de veiligheid van hun land", aldus de bewindsvrouw.

Vervaardiging IED’s voorkomen
Eenheden van Task Force 55 hebben afgelopen week in Afghanistan ten oosten van Tarin Kowt 2500 kilo ammoniumnitraat in beslag genomen. Daarmee is de vervaardiging van meer dan 100 Improvised Explosive Devices (IED's) voorkomen. De chemicaliën werden aangetroffen tijdens een operatie die samen met Afghaanse en Australische militairen ten oosten van Tarin Kowt werd uitgevoerd. Ook werden enkele wapens en een hoeveelheid geld aangetroffen.

Vlees voor Suikerfeest
De lokale Afghaanse autoriteiten hebben afgelopen zondag vlees uitgedeeld bij een moskee in Tarin Kowt. De geste vloeit voort uit de islamitische cultuur, waarin het de gewoonte is om tijdens het Suikerfeest voor de armen in de samenleving te zorgen door het geven van giften. Vooral weduwen, gehandicapten en werklozen komen in aanmerking voor het voedsel, waarmee ze het einde van de Ramadan kunnen vieren.

Gevechtscontacten

  • Opnieuw werden afgelopen week enkele IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt in Uruzgan. In totaal zijn er in Uruzgan dit jaar tot nu toe 111 IED´s opgespoord en 63 daadwerkelijk gedetoneerd. In 2008 werden in de provincie 102 IED´s gevonden en detoneerden er 60.
  • Op 14 september werd een TFU-patrouille in het Deh Rashan-gebied door een IED getroffen. Daarbij raakte één militair zeer licht gewond. Na een korte behandeling kon hij terugkeren naar zijn eenheid.
  • Bij een aanslag in de omgeving van Chora zijn de Chief of Police van het district en een Afghaanse agent omgekomen. Vijf andere agenten raakten gewond.
  • Militairen van de TFU losten enkele waarschuwingsschoten nadat bestuurders van voertuigen stopsignalen negeerden.
  • Zowel Kandahar Airfield als Kamp Holland waren afgelopen week eenmaal doelwit van een raketaanval. In beide gevallen werd geringe schade aangericht en vielen geen slachtoffers.

Operatie Atalanta - Somalië
De bemanning van het marinefregat Hr. Ms. Evertsen heeft voor de kust van Somalië het koopvaardijschip Irene E.M. geassisteerd. Dat schip werd vrijgegeven door Somalische piraten na 5 maanden gekaapt te zijn geweest.

Militairen van het Nederlandse fregat gingen direct na de vrijlating aan boord van het schip om zeker te stellen dat er geen piraten of explosieven meer aanwezig waren. Ook werd medische assistentie aan de 22-koppige bemanning van het vrachtschip verleend en voor voedsel en water gezorgd. Daarnaast werd het voorzien van brandstof, zodat het op eigen kracht en onder bescherming een veilige haven kon bereiken.

Nationaal
Op verzoek van het ministerie van Justitie heeft de Duik- en Demonteergroep van Defensie op 18 september assistentie verleend bij het bergen van een gezonken recreatievaartuig in de omgeving van Ouddorp in Zeeland. Ook is een search and rescue helikopter van Defensie ingezet om een patiënt vanaf een boorplatform te transporteren naar het ziekenhuis in Leeuwarden.