Discussieforum over nieuwe NAVO-strategie

De NAVO vraagt het publiek mee te denken over haar rol, taak en strategie in de 21ste eeuw. Het belang van een aangepaste kijk op de veiligheidssituatie in de wereld werd woensdag nog eens onder de aandacht gebracht tijdens een informeel EU-beraad van Defensieministers in het Zweedse Göteburg.

Een expertgroep onder voorzitterschap van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, moet het zogenoemde herzieningsproces van het bondgenootschap in goede banen leiden.

Forum
Behalve het publiek wil de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, alle bondgenoten, de externe partners van de NAVO (de landen van het Partnerschap voor Vrede, de Mediterrane Dialoog en het Istanbul Samenwerkings-Initiatief, maar ook Rusland en internationale organisaties, zoals de EU en VN) bij het proces betrekken. Daarvoor is een discussieforum geopend op een speciale website van de NAVO.

Drie fases
Ook Jeroen van der Veer, voormalig bestuursvoorzitter van Shell, maakt deel uit van de twaalfkoppige expertgroep van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Zij spelen een belangrijke rol in de eerste twee fasen van het herzieningsproces: de reflectiefase, waarin nu ook het publiek inspraak heeft, en de consultatiefase, waarin overleg met de afzonderlijke NAVO-landen plaatsvindt. Tot slot volgt er een opstellings- en onderhandelingsfase, waarna in het najaar van 2010 een conceptdocument op tafel moet liggen.

Strategisch document
De tekst, welke de huidige strategie uit 1999 moet vervangen, wordt niet alleen een geschrift voor de NAVO. Het dient ook als leidraad voor de deelnemende landen, om hun eigen Defensiestructuur en –mogelijkheden aan te passen aan de NAVO-taak in de 21ste eeuw.