ISAF onderzoekt incident Helmand

In het Nad Ali district, in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan, heeft gisteren een intensief vuurgevecht plaatsgevonden tussen vijandelijke strijders en ISAF-troepen. De ISAF-grondtroepen hebben luchtsteun aangevraagd, daarop zijn 2 Nederlandse F-16 's ingezet.

Na intensief contact met de grondtroepen ter plaatse waarbij alle stringente procedures zijn gevolgd is 1 precisiebom afgeworpen op de compound van waaruit de vijandelijke strijders de ISAF-troepen onder vuur namen. Achteraf bleek dat er tussen de vijandelijke strijders ook burgers in het gebouw aanwezig waren, onder hen ook vrouwen en kinderen. Een aantal van hen is bij dit incident omgekomen.

Medische hulp
ISAF-eenheden hebben onmiddellijk medische hulp verleend aan een aantal gewond geraakte burgers. Zij zijn overgebracht naar een ISAF-ziekenhuis voor verdere behandeling. Op dit moment wordt door ISAF onderzoek gedaan naar de omstandigheden rond het incident. Als onderdeel daarvan is door de aanwezige ISAF-grondtroepen een shura (vergadering) belegd met de dorpsoudsten in de regio.

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm liet vanaf Kandahar Airfield weten dat hij het betreurt dat er bij dit incident burgerslachtoffers zijn gevallen: "Hoewel ook hier alle procedures in de lucht zorgvuldig zijn gevolgd is helaas nooit te voorkomen dat mede door het optreden van de Taliban burgerslachtoffers worden gemaakt."