Brief aan de Tweede Kamer over uitvoering motie Timmer

In deze brief geeft de minister aan op welke wijze uitvoering zal worden gegeven aan de motie Timmer (Kamerstuk 31 700 VI, nr. 147).

In de motie Timmer is de regering om het volgende verzocht:

  • een protocol aangaande omgang met deskundigenrapporten en –adviezen voor de rijksdienst op te stellen;
  • het integriteitsbeleid van de rijksdienst aan te vullen met maatregelen die een zorgvuldige omgang en bewustwording van het gebruik van e-mail bevorderen zodat binnen de rijksdienst eenduidigheid komt over het omgaan met en de registratie en archivering van e-mailverkeer;
  • in een protocol vast te leggen dat in geval de rijksdienst betrokken is bij een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie altijd onvoorwaardelijke medewerking wordt verleend.

Uit het debat omtrent de Catshuisbrand en de motie is duidelijk geworden dat een aantal aspecten uit het integriteitsbeleid en voorschriften over e-mailverkeer nadrukkelijk onder de aandacht moet worden gebracht van alle binnen de rijksdienst werkzame ambtenaren. De volgende acties worden daartoe op korte termijn uitgevoerd, namelijk een circulaire van de minister waarin specifiek aandacht zal worden gevraagd voor het omgaan met onderzoeksinformatie binnen de rijksdienst en het geven van betere bekendheid aan de hoofdpunten van de e-mailgedragsrichtlijn. In de brief is verder toegelicht op welke wijze deze acties zijn verbonden aan het bestaande (integriteits)beleid en recente ontwikkelingen.