Samenwerking staatssecretaris Albayrak met de IOM en het Internationale Rode Kruis in terugkeer Irakezen en AMV's

Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft tijdens haar werkbezoek aan verschillende internationale organisaties in Genève afspraken gemaakt over mogelijke samenwerking op het gebied van hulp in Irak aan Irakezen die terugkeren en terugkeer van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) door ze te herenigen met hun ouders in hun land van herkomst. Dat maakte zij vandaag bekend na afloop van haar bezoek aan Genève.

De staatssecretaris zal met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekijken of er voor Irakezen die terugkeren naar hun vaderland zogenaamde “ post arrival assistance” mogelijk is. Hiertoe heeft de staatssecretaris samen met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking een project met de IOM in overweging, gericht op de begeleiding van teruggekeerde Irakezen. Deze begeleiding bij aankomst in het land van herkomst kan bijvoorbeeld inhouden dat de teruggekeerde personen door de IOM in Irak worden geholpen bij het vinden van werk of een opleiding krijgen aangeboden. Sinds de staatssecretaris in september 2008 de categoriale bescherming voor asielzoekers uit Centraal Irak heeft afgeschaft is de vrijwillige terugkeer van afgewezen asielzoekers fors toegenomen. Door een toekomst in het land van herkomst op de bouwen wordt duurzame terugkeer gewaarborgd. De staatssecretaris sprak hier al eerder over met de Irakese autoriteiten en in de Europese Unie.

Naar aanleiding van het gesprek dat de staatssecretaris voerde met het Internationale Rode Kruis, zal zij met het Nederlandse Rode Kruis bespreken of de expertise en het netwerk van deze organisatie kan worden ingezet om AMV’s te herenigen met hun ouders in hun land van herkomst. Het is in het belang van de AMV zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar zijn of haar ouders als die nog in leven zijn. Het Rode Kruis kan via haar verschillende nationale organisaties proberen de ouders te traceren. De staatssecretaris zal de uitwerking hiervan meenemen in haar brief over het AMV-beleid, die zij dit najaar aan de Tweede Kamer zal sturen.

Naast deze concrete afspraken heeft de staatssecretaris met de UNHCR gesproken over de toekomst van de bescherming van vluchtelingen, zowel in Nederland en de Europese Unie, als in de landen en regio’s van herkomst. Zij zal haar visie op bescherming binnenkort aan de Tweede Kamer zenden.