Unieke informatiedag springterrein Schaijk

Het springterrein Schaijk heeft eenmalig haar deuren geopend voor omwonenden. De ruim 200 bezoekers kregen vandaag van 's ochtends tot 's middags inzage in hoe militairen leren omgaan met explosieven.

De dag was georganiseerd om aan omwonenden te laten zien hoe belangrijk het terrein voor defensie is. Bij de Opleidings- en Trainingscentrum Genie worden militairen opgeleid en getraind voor het opsporen van onder meer Improvised Explosive Devices (IED).

Deze training is voor militairen essentieel omdat IED's een van de grootste dreigingen in Afghanistan vormen voor de Afghaanse bevolking en onze militairen. Maar niet alleen militairen worden hier getraind. Ook vertegenwoordigers van andere overheids- en ontwikkelingsorganisatie krijgen op het terrein veiligheidstrainingen zodat zij veiliger hun werk kunnen uitvoeren in ontwikkelingsgebieden met een verhoogde landmijnendreiging.

Demonstraties

De bezoekers werden geïnformeerd over het gereedschap dat wordt gebruikt bij het zoeken naar mijnen en konden de instructeurs vragen stellen over de procedures. Er werden ook demonstraties gegeven van het tot ontploffing brengen van explosieven. Er was bovendien aandacht voor de maatregelen die defensie treft om de (geluids)hinder voor omwonenden tot een minimum te beperken.