Accountants gaan ontwikkelingslanden helpen

“De kapitaalstromen naar ontwikkelingslanden, die als gevolg van de financieel-economische crisis sterk zijn afgenomen, moeten weer op gang komen.” Dat zei minister Koenders in Amsterdam op een bijeenkomst van het instituut voor registeraccountants (NIVRA), waar hij het eerste exemplaar van de Accountancy Development Index in ontvangst nam.

Het aantrekken van buitenlandse investeringen is voor ontwikkelingslanden belangrijker dan ooit, volgens Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). “De private sector en banken hebben echter betrouwbare en transparante informatie nodig om investeringsbeslissingen te kunnen nemen en kredieten te verlenen. De Accountancy Development Index (ADI) is daarbij een belangrijk instrument.”

Het rapport is het resultaat van een pilot project van het NIVRA, de Universiteit van Leiden en USAid. De ADI-index heeft de mate van transparantie en accountability in veertig landen gemeten.

Het is een kwantitatieve berekening van het ontwikkelingsniveau van accountancy in een bepaald land, waarbij de mate van vooruitgang bij de invoering van internationale standaarden wordt gemeten. Het doel van de index is om internationaal erkende financiële standaarden in te voeren, vooral in ontwikkelingslanden.

Koenders is een groot voorstander van het project. “Het opzetten van de ADI-index is een mooi voorbeeld van moderne ontwikkelingssamenwerking. De index draagt bij aan een beter ondernemingsklimaat. Ik vind het fantastisch dat de beroepsgroep van accountants zijn expertise inzet voor ontwikkelingssamenwerking”, aldus Koenders. Hij verwacht ook dat de publieke sector veel baat heeft bij de informatie.

Economische groei en verdeling zijn een beleidsprioriteit van Koenders. De Nederlandse regering steunt economische groei in ontwikkelingslanden door het bedrijfsleven betere toegang te verlenen tot financiële diensten en het verbeteren van het investeringsklimaat.