Antwoord op Kamervragen over bezuinigingen op provincies

De minister-president heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Koser Kaya (D66) naar aanleiding van zijn uitspraken op het IPO-congres over bezuinigingen op provincies.

Hierbij zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden op de vragen van het lid Koser Kaya (D66) van 5 oktober 2009, nr. 2009Z17985.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

Mr. dr. J.P. Balkenende

----------------------------------------------------------------

Vragen van het lid Koşer Kaya (D66) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken, over het niet afromen van provincies. (Ingezonden 5 oktober 2009)

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht "Balkenende: provincies niet afromen"? 1)

Antwoord

Ja.

2. Is het waar dat u op het jaarcongres van het Interprovinciaal Overleg in Utrecht de volgende uitspraak heeft gedaan: "Een financiële kaalslag op de provincies kan niet aan de orde zijn" ?

Antwoord

Hier is sprake van een onvolledig citaat, waardoor een onjuist beeld van mijn opvatting zou kunnen ontstaan. Dat betreur ik. Na mijn speech op het IPO-jaarcongres op 30 september jl. stelde de dagvoorzitter mij de vraag of de provincies moeten worden afgeroomd zonder dat daar iets tegenover staat. Daarop heb ik geantwoord dat zomaar financieel afromen - een financiële kaalslag - van provincies niet aan de orde is, maar dat in het kader van heroverwegingen en andere maatregelen richting openbaar bestuur de provincies niet zijn uitgesloten van de discussies. Met andere woorden: bezuinigingen kunnen, nu en in de toekomst, zeker ook de provincies treffen.

3. Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot de bezuinigingen 'aanvullende bestuurlijke afspraken overheden' en 'herijking financiële verhouding tussen rijk en provincies' als onderdeel van het pakket maatregelen tekortreductie van euro1,8 miljard? 2)

Antwoord

Tussen deze bezuinigingen en mijn uitspraak, zoals weergegeven in mijn antwoord op vraag 2, zit geen discrepantie.

1) Binnenlands Bestuur, 30 september 2009

http://www.binnenlandsbestuur.nl/default.lynkx?tag=tcm:25-1040535

2) Kamerstuk 32 123, nr. 1, blz. 76, tabel 4.5