Commissie toekomstbestendig hoger-onderwijsstelsel

De samenstelling van de commissie toekomstbestendig hoger onderwijs-stelsel is bekend.

De commissie bestaat, naast voorzitter Cees Veerman (directeur Bracamonte BV), uit Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER), Koen Geven (voormalig voorzitter van de European Students Union), Ron Bormans (voorzitter College van Bestuur, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Ellen Hazelkorn (Director of Research and Enterprise en Dean of the Graduate Research School van het Dublin Institute of Technology) en Robert Berdahl (voorzitter van de Association of American Universities en voormalig collegevoorzitter van Berkeley).

De commissie is gevraagd om, op basis van een vergelijking van het Nederlandse hoger-onderwijsstelsel met toonaangevende hoger-onderwijsstelsels elders in de wereld, een oordeel te geven over de toekomstbestendigheid van het Nederlandse stelsel op de langere termijn.

Daarbij wordt het Nederlandse stelsel, en de flexibiliteit en differentiatie van leerwegen die daarbinnen worden gerealiseerd, bezien in het licht van relevante nationale in internationale ontwikkelingen. Het gaat daarbij vooral om de verwachte toename van het aantal studenten, de groeiende diversiteit van de studentenpopulatie en de internationale herkenbaarheid van het stelsel. De commissie zal uitspraken doen over de lessen die Nederland kan trekken uit het buitenland.

De commissie zal in het februari 2010 haar advies presenteren. Het advies is agenderend en zal een belangrijke bouwsteen vormen voor verdere gedachte- en planvorming over een voor Nederland passend toekomstig stelsel van hoger onderwijs.