Dapperheidsonderscheidingen Afghanistangangers (video)

Zestien militairen hebben vandaag een dapperheidsonderscheiding ontvangen vanwege uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden tijdens acties in Afghanistan. Namens koningin Beatrix reikte minister Eimert van Middelkoop de versierselen uit op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. “Vandaag is een dag van trots voor de hele Nederlandse krijgsmacht.”

De militairen krijgen de koninklijke onderscheiding omdat zij hun persoonlijke belangen ondergeschikt hebben gemaakt aan de belangen van collega’s en medemensen. Tijdens verschillende operaties hebben zij hun eigen leven en gezondheid geriskeerd ten dienste van anderen. Twee willekeurige onderscheiden acties. Een commando heeft tijdens vijandelijke hinderlagen succesvol luchtsteun ingeroepen en aangestuurd. Hij deed dit samen met Marco Kroon, die hiervoor in mei dit jaar werd onderscheiden met de Militaire Willems-Orde. Een sergeant-majoor van 45 Pantserinfanteriebataljon zwom op eigen initiatief de Helmand rivier over en begaf zich tot 2 keer toe in een brandende en deels exploderende nederzetting om ISAF en Afghaanse militairen te redden.

Zestien militairen hebben vandaag een dapperheidsonderscheiding ontvangen vanwege uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden tijdens acties in Afghanistan. Namens koningin Beatrix reikte minister Eimert van Middelkoop de versierselen uit op de Koninklijke Militaire Academie ( KMA) in Breda. “Vandaag is een dag van trots voor de hele Nederlandse krijsmacht.”

Boven de norm

“Wij eren hen voor bijzondere daden onder vuur. Daden van moed. Daden van beleid. Daden van trouw. Al onze militairen doen goed werk in de vele operaties die zij namens Nederland uitvoeren”, zei Van Middelkoop over motivatie de militairen te onderscheiden. “Maar soms stijgen militairen uit boven de norm. Soms verrichten zij daden die buitengewoon zijn. Soms handelen zij op een wijze die wij niet meer kunnen scharen onder wat militairen zelf vaak duiden als ‘Ik deed gewoon mijn werk’.”

Besloten

Met de uitreiking van 2 Bronzen Leeuwen, 3 Bronzen Kruizen en 11 Kruizen van Verdienste wordt de maatschappelijke waardering, trots en respect voor deze heldendaden getoond. Eén van de Bronzen Leeuwen, de hoogste dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willemsorde, is postuum uitgereikt commando Björn Peterse. Dit gebeurde tijdens het besloten deel van de uitreiking waarin ook 7 andere leden van het Korps Commandotroepen (KCT) werden onderscheiden. Deze militairen kunnen vanwege hun bijzondere taken niet herkenbaar in de media verschijnen.

Initiatief

Tijdens een operatie voerde kapitein Peterse het bevel over een Special Forces detachement. Zijn eenheid raakte verwikkeld in een zwaar gevecht met een numeriek sterkere vijand. Peterse wist echter het initiatief te verkrijgen en het gevecht in zijn voordeel te beslechten. Kapitein Peterse verongelukte op 27-jarige leeftijd na de missie waarvoor hij vandaag is onderscheiden. Hij overleed op 7 maart 2007 tijdens een parachuteoefening met het KCT in Amerika.

Dapperheid

Tijdens de publieke ceremonie ontvingen 8 korporaals, onderofficieren en officieren van de landmacht hun onderscheidingen. Minister van Middelkoop tijdens de uitreiking: “U behoort tot het wapen der infanterie, het wapen der cavalerie en het dienstvak van de logistiek. U laat ons zien dat moed vele gezichten kent. Dat dapperheid niet is gebonden aan rang of stand, wapen of dienstvak. Ik vind dat een wijze les. Moed is niet te koop. Moed is niet te leren. Moed is niet te voorspellen. Pas als het er op aankomt, toont zich deze ware aard. Onder hoge druk ontstaan de mooiste diamanten.”

Bij de uitreikingen waren verschillende eenheden van de krijgsmacht, officieren in opleiding, familieleden en genodigden aanwezig. Ook enkele Ridders Militaire Willemsorde woonden de ceremonie bij.