Grote militaire operatie in Afghanistan

Australische en Nederlandse TFU-eenheden voeren in samenwerking met het Afghaanse leger een grote operatie uit in het oostelijk deel van de Mirabadvallei in Uruzgan. Operatie Baz Panje (klauw van de valk) begon 25 september en vindt plaats in een gebied dat tot op heden een vrijhaven was voor opstandelingen.

De coalitietroepen stuitten niet op tegenstand, wel werden een aantal IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt. De eenheden trokken zowel met voertuigen als met behulp van helikopters het gebied in. Het doel van de operatie is een meer permanente aanwezigheid van ISAF en Afghaanse veiligheidstroepen in het gebied te garanderen. Dit gebeurt onder meer door de inrichting van een patrouillebasis, van waaruit patrouilles kunnen worden uitgevoerd. Ook wordt de infrastructuur verbeterd om de bereikbaarheid te vergroten. De bevolking van het gebied ziet veiligheid als belangrijkste behoefte, zo blijkt uit vergaderingen met dorpsoudsten. Daarnaast blijkt er vooral behoefte aan drinkwatervoorzieningen.

Niet alleen onderdrukking door de Taliban, maar ook lokale conflicten domineerden deze streek jarenlang. Door zichtbare aanwezigheid van de Afghaanse overheid te combineren met kleine wederopbouwprojecten bestaat de hoop dat de rust en stabiliteit in het gebied terugkeert.