Heemskerk bezoekt met ondernemers economisch groeiland Turkije

Staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel) brengt van 11 tot en met 15 oktober 2009 samen met een economische missie van vijftig bedrijven een bezoek aan Turkije.

Tijdens zijn bezoek aan Turkije spreekt Heemskerk met verschillende collega-ministers zoals vice-premier verantwoordelijk voor de coördinatie van het economisch beleid Babacan, minister voor Buitenlandse Handel Caglayan, minister of State Yilmaz en minister voor Industrie en handel Ergün. Ook opent hij een nieuw kantoor van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Daarnaast is er tijdens het bezoek aandacht voor Dutch Design. Heemskerk bezoekt de steden Istanbul, Ankara en Tuzla.

De Turkse economie ontwikkelt zich razendsnel. "Er is een heuse moderniseringsslag gaande waarbij de Turkse overheid een belangrijke rol speelt. De komende jaren zet zij fors in op investeringen in infrastructuur en milieu," aldus Heemskerk. "Het is belangrijk daarom nu aan te haken bij dit potentieel van de Turkse economie. Ook de Turkse overheid ondersteunt tijdens deze crisis de economie met een miljardenakket. Ook dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers." Turkije is daarom samen met Rusland, India, China en de Golfstaten een van de prioriteitslanden van het ministerie van Economische Zaken die in principe jaarlijks worden bezocht.

Buitenlandse kennis en hulp zijn voor de Turkse overheid en economie meer dan welkom. De aankomende missie richt zich op duurzame energie, afval, milieu en infrastructuur. Ook scheepsbouw en zakelijke en financiële dienstverlening spelen in deze missie een voorname rol.

Tijdens de missie staat matchmaking en informatie over de praktijk van het zakendoen centraal. Ook kunnen deelnemers een bezoek brengen aan kantoren van bijvoorbeeld de Europese Unie, Europese Investeringsbank (EIB), de Wereldbank en de EBRD (Oost-Europa Bank).


Meer informatie:

Ruud Stevens, woordvoerder staatssecretaris Heemskerk, 06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl.