Koenders: akkoord voor klimaatfinanciering in Kopenhagen dichterbij

“Een klimaatakkoord in Kopenhagen is vandaag dichterbij gekomen. De VS nemen het klimaatprobleem duidelijk serieus. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN zei president Obama dat dit mondiale probleem niet zonder ontwikkelingslanden opgelost kan worden.

Dat is goed nieuws voor de arme landen die veel last hebben van de gevolgen van de klimaatverandering. Terwijl ze hier bijna niets aan hebben bijgedragen. Daarom ben ik blij dat president Obama vandaag eveneens benadrukte dat de rijke landen de arme landen financieel moeten helpen. Dat brengt een akkoord op de klimaattop in Kopenhagen dichterbij.” aldus Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vanuit New York.


“Ik vond de positie van China, Japan en India op dit punt positiever dan ooit. China was helder, door voor het eerst te spreken van juridisch bindende afspraken. Het is duidelijk dat het initiatief van Ban Ki-Moon voor deze klimaatdag positief is geweest en de druk op klimaatfinanciering heeft opgevoerd.”, aldus Koenders.
De gevolgen van de klimaatverandering treffen steeds meer arme landen. Tijdens de top heeft de premier van de Malediven duidelijk aangegeven dat zijn land verdwijnt, als er nu niet wordt ingegrepen.

Steeds extremere weersomstandigheden maken veel slachtoffers, juist onder de allerarmsten. Aanhoudende droogte dwingt boeren andere gewassen te telen of leidt tot voedselgebrek. Toenemende regenval vraagt extra investeringen om overstromingen tegen te gaan. Maar ook sectoren als toerisme en gezondheidszorg moeten extra kosten maken om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Koenders: “De rijke landen moeten bijdragen aan deze investeringen in ontwikkelingslanden. Het is van groot belang dat deze investeringen niet ten koste gaan van het behalen van de millenniumdoelen, maar zoveel mogelijk additioneel zijn. Als er in Kopenhagen geen goede afspraken worden gemaakt over de compensatie, zie ik de kans op een nieuw akkoord somber in. De Nederlandse regering vindt de compensatie belangrijk en zal daarop inzetten in Kopenhagen. President Obama heeft nu aangekondigd hetzelfde te zullen doen.’

Het merendeel van alle regeringsleiders is van mening dat de financiële crisis geen excuus mag zijn om het klimaatbeleid op de lange baan te schuiven. Een akkoord in Kopenhagen zal onder andere duidelijkheid moeten geven over hoe de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie) betaald moeten worden. De kosten van adaptatie zijn in opdracht van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland door de Wereldbank onderzocht. De resultaten van dit onderzoek worden dinsdag 29 september door de Wereldbank in Den Haag gepresenteerd.

Koenders: “Voor arme landen is een akkoord in Kopenhagen van levensbelang. Maar zonder internationale afspraken over hoe klimaatverandering betaald gaat worden, komt er geen akkoord. Vandaag heeft president Obama op dit punt een belangrijke stap gezet. En volgende week krijgen we duidelijkheid over de totale kosten voor adaptatie. Hiermee zijn grote stappen gezet in de onderhandelingen naar Kopenhagen. Dat is belangrijk want we hebben nu echt geen tijd meer te verliezen”