Koenders benoemd tot honorair lid van de Stiglitz Commissie

Minister Koenders is benoemd tot honorair lid van de Stiglitz Commissie, een commissie die zich inzet voor een rechtvaardiger internationaal monetair stelsel. Dit gebeurde vanochtend tijdens de presentatie van het eindrapport van de Commissie Stiglitz.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) was afgelopen jaar al speciaal gezant van D' Escoto Brockmann, de voormalig voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). D' Escoto Brockmann roemt in het eindrapport de rol die Koenders heeft gespeeld als speciaal gezant: "die was zo uitgebreid en effectief dat ik hem benoem tot honorair lid van de Commissie".

Nederland werd in het bijzonder bedankt voor zijn ideeёn die meegaan naar de G20 bijeenkomst in Pittsburgh. Minister Koenders gaf aan dat Nederland voor de G20 een paper heeft voorbereid over de positie van de armste landen. Daarbij wordt ingegaan op de noodzaak van voldoende fondsen, ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel. Komende donderdagochtend houdt Nederland vlak voor vertrek naar Pittsburgh, een speciale bijeenkomst over de gevolgen van de financiёle crisis voor ontwikkelingslanden en de rol van de VN daarbij. De uitkomsten nemen premier Balkenende en VN gezant Helen Clark mee naar Pittsburgh.

De huidige economische crisis kost wereldwijd slachtoffers. Kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden zijn het grootste slachtoffer. Zij hebben zelf geen enkel aandeel gehad in het veroorzaken van de crisis, maar krijgen nu wel de hardste klappen. De honger in de wereld neemt toe. De bestrijding van deze mondiale crisis moet oog hebben voor de belangen van armen in ontwikkelingslanden en is dus ook een zaak voor de VN. De leden van de VN zijn in juni bij elkaar gekomen om de gevolgen van de crisis voor ontwikkelingslanden te bespreken. Koenders was hierbij aanwezig. D' Escoto Brockmann had voor de inhoudelijke voorbereiding van deze conferentie een commissie van wetenschappers en een enkele politicus, onder leiding van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, in het leven geroepen, de zogeheten Stiglitz Commissie.

Deze commissie gaat verder dan de gebruikelijke rapporten. Ze gaat concreet in op de noodzaak van een rechtvaardiger internationaal monetair stelsel, eerlijke handel, en hervorming van de institutionele instellingen. "De foutste politiek zou zijn om nu weer terug te gaan naar business as usual. Het perverse bonussysteem dat evenveel kost als de totale ontwikkelingssamenwerking aan Afrika, moet op de helling. Dat geldt ook voor de perverse kapitaalstroom van arm naar rijk die nu de tekorten van de rijke landen financiert", aldus Koenders.

Nu het werk van de Commissie Stiglitz is afgerond, is het aan politici om de aanbevelingen op te pakken. Minister Koenders zal zich hier actief voor blijven inzetten.