Koenders bij viering 60-jarig bestaan UNRWA

De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) bestaat 60 jaar. In New York werd op een speciale bijeenkomst aandacht gevraagd voor het lot van de Palestijnse vluchtelingen, in aanwezigheid van president Abbas en minister Koenders.

“Het is eigenlijk tragisch dat UNRWA al 60 jaar moet bestaan. Het is zeer urgent dat nu eindelijk een oplossing wordt gevonden, zoals we vanmorgen ook met premier Abbas hebben besproken. UNRWA is essentieel voor het overleven van de Palestijnen. Daarom ben ik hier ook. Maar laten we hopen dat we niet de 65e verjaardag moeten vieren. Dat zou een tragedie zijn”, aldus Koenders vanuit New York.

Nederland is een belangrijke donor van UNRWA met een jaarlijkse bijdrage van 15 miljoen euro. De situatie in met name Gaza blijft precair, vanwege de economische blokkade. Humanitaire hulpgoederen kunnen maar in beperkte mate worden ingevoerd en van de wederopbouw in Gaza komt weinig terecht.

Anderhalf miljoen mensen in Gaza zijn afhankelijk van noodhulp. Koenders: “Nog steeds is 90% van de bevolking van Gaza afhankelijk van UNRWA en voedselhulp. Het is onaanvaardbaar dat de grenzen nog steeds niet open zijn voor hulpgoederen.”