Koenders ondersteunt twitterveiling voor Afghanistan

Tijdens de thuisfrontdag op vliegbasis Volkel heeft minister Koenders de opbrengst van de twitterveiling met 21.000 euro verhoogd. Hiermee komt de totale opbrengt van het initiatief van Jessica de Kok op 63.000 euro.

‘De militairen hebben zelf bepaald waaraan het geld moet worden besteed. Dit zijn onderwijs en ondersteuning van vrouwen. Ik sta volledig achter deze keuze. Voor de toekomst van Afghanistan zijn rechten van vrouwen en onderwijs essentieel.’ aldus minister Koenders.

Jessica de Kok is de echgenote van een militair die in Kandahar gelegerd is. Zij heeft met een twitterveiling geld ingezameld voor de projecten die door haar man en zijn collega’s zijn gekozen. Tijdens de thuisfrontdag was er een live verbinding met de militairen in Afghanistan en werd het totaal bedrag bekend gemaakt. De cheque werd symbolisch aan de militairen overhandigd. Het geld wordt onder andere besteed aan schoolspullen, opleidingen voor leraren en het bouwen van scholen.

Minister Koenders benadrukt dat veiligheid en wederopbouw hand in hand gaan. 'De opbouwprogramma's, die mede door dit initiatief ondersteund worden, zijn heel belangrijk voor de toekomst van Afghanistan. Dankzij de hulp van donoren gaan er in Uruzgan momenteel 43.000 kinderen naar school, onder wie 4100 meisjes. En 7000 kinderen volgen voortgezet of hoger onderwijs.'