Nederland en Servië gaan praten over verdere samenwerking

Nederland en Servië gaan besprekingen voeren om de handelsbetrekkingen te verbeteren, voor meer visumvrijheid en een intensievere samenwerking op andere gebieden. Dat verklaarde minister Verhagen na een ontmoeting met zijn Servische ambtgenoot Jeremic, voor het begin de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

“Nederland erkent dat Servië voortgang boekt in de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Ik wil ze stimuleren daarmee door te gaan. Een positief signaal is op zijn plaats.”

Tegelijkertijd wees Verhagen er op dat er nog geen sprake is van volledige samenwerking. Dat is de voorwaarde die de Europese Unie heeft gesteld voor de uitvoering en ratificatie van de Samenwerkings- en Associatie-overeenkomst met Servië.

“Het is in de eerste plaats in het belang van Servië zelf zo snel mogelijk tot volledige samenwerking te komen,” zo stelde Verhagen. “Het beste bewijs daarvoor is en blijft de arrestatie en overdracht van Mladic aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.”

Nederland en Servië zullen bekijken op welke terreinen de samenwerking verder kan worden versterkt. Minister Verhagen zal daar later dit jaar tijdens een bezoek aan de Servische hoofdstad Belgrado verder over spreken. Eerder konden Nederland en Servië het niet eens worden over de agenda voor een bezoek.

Nederland is de vierde investeerder in Servië en heeft sinds de overdracht van de voormalige president Milosevic aan het tribunaal, 50 miljoen euro bijgedragen aan de hervormingen in het land.