Nederland zet zich in voor universele beschikbaarheid van het vrouwencondoom

‘Vrouwen in de hele wereld moeten de beschikking krijgen over moderne anticonceptiemiddelen. Daarom steunt Nederland het Universal Access to the Female Condom (UAFC) programma.’ Dat zei Stella Ronner-Grubacic, speciaal ambassadeur voor de Millenniumdoelen, in haar toespraak tijdens een internationale bijeenkomst over het vrouwencondoom.

Programma’s ter promotie van het vrouwencondoom sluiten aan bij het Nederlandse beleid ten aanzien van HIV/Aids en de bevordering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Nederland richt zich met name op groepen die onvoldoende gehoord worden, zoals vrouwen, meisjes en jongeren. Voor Nederland staat preventie – zowel van SOA’s zoals HIV als van ongewenste zwangerschappen – centraal. Daarom zet ons land zich in voor betere toegang tot informatie over voorbehoedsmiddelen zoals het vrouwencondoom en voor reproductieve gezondheidszorg voor iedereen. Mensen hebben het recht om hun eigen keuzes te maken over seksualiteit en gezinsplanning. Hardnekkige taboes, zoals het bespreekbaar maken van seks, moeten daarom doorbroken worden.

‘De cijfers liegen er niet om. Meer dan 200 miljoen vrouwen hebben vandaag geen toegang tot moderne anticonceptie (…) Elk jaar sterven er meer dan een half miljoen vrouwen tijdens de zwangerschap of de bevalling’, aldus Ronner-Grubabic. Volgens de ambassadeur kan er veel worden bereikt door samenwerking tussen de private en de publieke sector èn niet-gouvernementele organisaties te bevorderen. Pas dan kan er ècht vooruitgang worden geboekt op het gebied van de productie, beschikbaarheid en toegankelijkheid van het vrouwencondoom.

Wereldwijd is er nauwelijks progressie op het terrein van gelijke rechten voor mannen en vrouwen (MDG 3) en het verminderen van overlijden door zwangerschap (MDG 5). Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft gender en de promotie van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten daarom tot speerpunt van zijn beleid gemaakt.