Positieve resultaten na drie jaar Nederlandse inzet in Uruzgan

In vergelijking met de situatie in 2006 is de veiligheidssituatie in Uruzgan aanmerkelijk verbeterd, de dienstverlening aan de bevolking toegenomen en de economische ontwikkeling op gang gekomen.

Dat is een van de conclusies in het rapport ‘Three Years Later: A socio-political assessment of Uruzgan Province from 2006 to 2009’ dat vandaag is gepresenteerd door The Liaison Office (TLO), een onafhankelijke Afghaanse niet-gouvernementele organisatie (ngo).

De bevolking in Uruzgan is positief over de bijdrage van de Nederlanders, aldus TLO. TLO constateert dat meer dan de helft van de bevolking in Uruzgan wordt bereikt, inclusief het district Gizab dat in 2006 nog tot de provincie Dai Kundi behoorde. Als dit district niet wordt meegerekend, dan is het percentage van de bevolking, dat wordt bereikt, naar schatting 70%.


TLO stelt tevens vast dat de bevolking in Uruzgan weinig vertrouwen heeft in het locale bestuur en de overheid en dat daardoor de duurzaamheid van de ontwikkelingsinspanningen niet op voorhand gewaarborgd is. De Nederlandse regering investeert daarom terecht veel in goed bestuur in Uruzgan, aldus TLO.


Het rapport, geschreven in opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, gaat in op de resultaten van drie jaar Nederlandse inzet in de provincie en onderzoekt de manier waarop de lokale bevolking aankijkt tegen de Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan. Het rapport is het resultaat van honderden gesprekken die TLO voerde met inwoners, tribale leiders, overheidsfunctionarissen en ondernemers in Uruzgan.