Stevige Europese inzet voor G-20

De regeringsleiders van de EU hebben overeenstemming bereikt over de aanpak van bonussen. De lidstaten van de EU die deel uitmaken van het G-20 beraad, waaronder Nederland, nemen deze inzet mee naar de bijeenkomst in Pittsburgh later deze maand.

'Europa is het erover eens dat er bindende regels moeten komen voor bonussen en duidelijke sancties voor banken die zich hier niet aan houden.' Dit zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) die minister-president Balkenende verving bij de informele Europese Raad. De vorige week in Nederland overeengekomen Bankencode is in de lidstaten met belangstelling ontvangen. 'Deze concrete aanpak bewijst dat gedragsaanpassingen in de financiële sector mogelijk zijn en verdient navolging in Europa en daarbuiten. Collega's waren zeer geïnteresseerd in dit voorbeeld.'

Ook is besloten de voortrekkersrol die Europa wil vervullen in de bestrijding van de klimaatcrisis te onderbouwen met een substantiële bijdrage aan de financiering van de klimaatdoelstellingen. Minister Verhagen: 'De EU geeft het goede voorbeeld. Voor eind oktober komen wij met onze bijdrage, gebaseerd op een schatting van de Commissie van de totale behoefte en wij roepen andere landen op hetzelfde te doen.' Daarmee is ook dit een onderwerp voor de komende G-20.